Griffiths je u završnom obraćanju izrazio zadovoljstvo zbog obećane pomoći na donatorskoj konferenciji.    Foto: Reuters Archive

Šef humanitarnih poslova UN-a Martin Griffiths saopćio je da su donatori na današnjoj konferenciji u Ženevi obećali 1,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć Sudanu i regiji koja je suočena s prijemom sve većeg broja sudanskih izbjeglica.

Griffiths je u završnom obraćanju izrazio zadovoljstvo zbog obećane pomoći na donatorskoj konferenciji.

"Ova kriza će zahtijevati održivu financijsku podršku i nadam se da svi možemo zadržati Sudan na vrhu naših prioriteta", rekao je Griffiths, pozdravljajući predanost koju su izrazile države članice i partneri tokom konferencije.

I Filippo Grandi, UN-ov visoki komesar za izbjeglice, zahvalio je donatorima.

"Sada se sredstva moraju vrlo hitno dodijeliti i isplatiti kako bi više pomoći moglo stići do onih kojima je prijeko potrebna u Sudanu i susjednim zemljama", rekao je Grandi.

Donatorsku konferenciju u Ženevi zajednički su organizirali Egipat, Njemačka, Katar, Saudijska Arabija i Evropska unija.

Sudan je od sredine aprila poprište oružanog sukoba između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku. Prema lokalnim izvorima, blizu 1.000 civila je ubijeno, a hiljade su ranjene u sukobima.

TRT Balkan / agencije