Na pijaci s obje strane ulice trgovci su izložili odjeću, obuću i poneku prehrambenu namirnicu.     Foto: AA

Palestinci koji žive u izbjegličkom kampu Jabalia, sjeverno od grada Gaze, pokušavaju pronaći hranu na pijaci postavljenoj među ruševinama zgrada uništenih u višemjesečnim izraelskim napadima.

Na pijaci s obje strane ulice trgovci su izložili odjeću, obuću i poneku prehrambenu namirnicu.

Teška situacija prisiljava mnoge Palestince da posjećuju pijace više puta tokom dana u potrazi za bilo čime što se može pojesti.    Foto: AA

Cijene hrane su izuzetno visoke, budući da je izraelske snage ne dozvoljavaju da roba uđe u opkoljeni Pojas Gaze.

Teška situacija prisiljava mnoge Palestince da posjećuju pijace više puta tokom dana u potrazi za bilo čime što se može pojesti.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.049.     Foto: AA

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.049.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije