Direktor SZO-a kazao je kako je, uprkos tome što se COVID-19 može spriječiti i postoji terapija, brojka i dalje veoma visoka - u prosjeku 10.000 smrtnih slučajeva sedmično.     Foto: Reuters

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je kako je stopa smrtnosti povezana s virusom COVID-19 opala za 90 posto u odnosu na februar.

Ghebreyesus je u sjedištu SZO-a održao online sastanak u vezi s pandemijom COVID-19.

Podsjetio je kako je u svijetu u februaru evidentirano 75.000 smrtnih slučajeva povezanih s virusom COVID-10, a da je ta brojka prošle sedmice bila 90 posto manja i iznosila 9.400.

”Prešli smo dug put i ovo je zasigurno razlog za optimizam. Ali sve vlade, zajednice i pojedince pozivamo na oprez“, kazao je Ghebreyesus.

Direktor SZO-a je kazao kako je, uprkos tome što se COVID-19 može spriječiti i postoji terapija, brojka i dalje veoma visoka - u prosjeku 10.000 smrtnih slučajeva sedmično.

Dodao je kako je i dalje veoma visoka razlika u postotku vakcinisanih u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te upozorio da se nove varijante virusa COVID-19 nastavljaju brzo širiti, zbog čega je potreban oprez.


TRT Balkan / agencije