Milatović i evropski komesar za proširenje su naglasili značaj unapređenja saradnje Crne Gore s EU.     Foto: X/@OliverVarhelyi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je u utorak evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Iz Milatovićevog ureda saopćeno je da je sa sastanka poručeno da Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put te da je njeno pridruživanje način da se oživi proces proširenja Evropske unije.

Predsjednik Milatović je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj države i da mu je u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

Ukazao je na atmosferu konsenzusa i političkog dijaloga među političkim akterima u Crnoj Gori po svim važnim pitanjima, što je najbolji pokazatelj da su obaveze iz evropske agende u fokusu političkih subjekata, jer je to cilj koji je potrebno ispuniti zbog ogromnog broja građana koji podržavaju EU integracije.

Milatović i evropski komesar za proširenje su naglasili značaj unapređenja saradnje Crne Gore s EU.

Milatović je ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije.

Na sastanku je zaključeno i da projekat Plana rasta na jednostavniji način može približiti benefite članstva građanima i pružiti priliku za rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, energetski sektor i poljoprivredu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić se također sastao s komesarom Varhelyijem.

Iz njegovog ureda je saopćeno da je Mandić na sastanku istakao da je Skupština Crne Gore realizovala sve ono o čemu su razgovarali prilikom njegove zvanične posjete Mađarskoj i da je došlo vrijeme da govore rezultati, a ne retorika.

Predsjednik Skupštine je istakao da je veoma važno da Crna Gora nastavi na način na koji je počela nakon formiranja nove Vlade te da je od izuzetne važnosti da se u Skupštini Crne Gore u najkraćem roku usvoji devet zakona koji su ključni za proces evropskih integracija.

Predsjednik je zaključio da je pred Crnom Gorom veliki broj infrastrukturnih projekata, među kojima se posebno ističu oni iz oblasti energetike te iskazao uvjerenje da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije.

Mandić je u kontekstu pomenutih ideja upoznao evropskog komesara Varhelyija da je danas razgovarao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom vezano za rješavanje problema Bilećkog jezera, izgradnje HE Buk Bijela i rekonstrukcije magistralnog puta od graničnog prelaza Šćepan Polje do Foče.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Varhelyi je na sastanku s Mandićem također kazao da je Skupština Crne Gore u roku ispunila sve ono o čemu su razgovarali u Budimpešti te je dodao da je to bila rijetkost kada su u pitanju druge političke strukture koje su nekada činile vlast u Crnoj Gori.

Varhelyi je dodao da Evropska komisija izuzetno cijeni napore Crne Gore te je konstatovao da s predsjednikom Mandićem, premijerom i predsjednikom države imaju saradnju koju je okarakterisao kao “snažnu političku konstrukciju koja je više od koalicije“.

Evropski komesar je istakao važnost valorizacije hidroenergetskih potencijala kroz velike infrastrukturne projekte, koja takođe znači bolju regionalnu saradnju, jedan od ključnih faktora na putu pristupanja Evropskoj uniji.

TRT Balkan / agencije