Konaković je zahvalio na dobrodošlici, te je kazao da je posjetama zemljama regiona, između ostalog i Crnoj Gori, želio djelima pokazati prioritete.     Foto: AA

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je ministar Konaković u posjeti Crnoj Gori, ističući da je ovako brza posjeta potvrda međusobnih dobrih odnosa.

Čestitao je Konakoviću na novoj funkciji uz želje da njegov rad u ovoj oblasti doprinese međunarodnoj afirmaciji Bosne i Hercegovine.

“Dodao je da naše bilateralne odnose smatra dobrim i prijateljskim. Istakao je potpisani ugovor o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na nužnost unapređenja međusobne saobraćajne infrastrukture što bi poboljšalo i turizam, trgovinsku i ekonomsku saradnju, a što je najvažnija šansa u daljem razvoju naših bilateralnih odnosa“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Također se navodi da je Đukanović poručio da je Crna Gora bezrezervno na strani teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čestitao je i kandidatski status i poručio kako su EU i NATO put bez alternative. Konaković je zahvalio na dobrodošlici, te je kazao da je posjetama zemljama regiona, između ostalog i Crnoj Gori, želio djelima pokazati prioritete.

Istakao je činjenicu da Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u brojnim oblastima čemu će ostati predana i u narednom periodu, te da je to država sa kojom nemamo otvorenih pitanja.

Dodao je da kontinuitet političkog dijaloga treba nastaviti i u narednom periodu razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou te iskoristio priliku da uputi poziv predsjedniku Đukanoviću da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije