Prema procjenama, globalni izvoz rezane drvene građe u 2021. godini iz svih država iznosio je blizu 57,21 milijardi eura.     Foto: Reuters

U ovom tekstu smo istražili koliki izvoz zemlje Balkana ostvare godišnje u oblasti drvne industrije.

Prema posljednjim podacima, najveći izvoz drvne industrije bilježe Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Drvna industrija u Bosni i Hercegovini


Bosna i Hercegovina je zemlja s najvećim udjelom šume i najvećom raznolikošću šumskih vrsta na zapadnom Balkanu i već godinama bilježi značajan izvoz u drvnoj industriji.

Drvni sektor u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje s deset posto, a ukupnom uvozu s 2,1 posto.

Vrijednost izvoza drvne industrije BiH za šest mjeseci ove godine iznosila je 926,3 miliona KM, ili 473,6 miliona eura, što je za 23 posto više od izvoza za isti period u 2021. godini, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Najveći porast izvoza ostvarili su proizvodi šumarstva, građevinska stolarija, rezana građa i elementi, ploče i furnir. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao s 37 posto i iznosio je 344,7 miliona KM (176,2 miliona eura), odnosno 1 posto manje nego u istom periodu u 2021. godini”, navode iz Komore.

Izvoz bosanskohercegovačkog drvnog sektora u cijeloj 2021. godini iznosio je 1,7 milijardi KM, odnosno blizu 869,1 milion eura, ili 30,2 posto više nego 2020. godine.

Najznačajnija izvozna tržišta su bile Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Nizozemska i Francuska. Najviše se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turkiye i Italije.

Drvna industrija u ovoj zemlji upošljava više od 30 hiljada radnika, a zemlja izvozi na sve kontinente. Drvna industrija u BiH također predstavlja osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) države.

Drvna industrija u Hrvatskoj

Poslije Bosne i Hercegovine slijedi Hrvatska, koja također bilježi značajan izvoz u drvnoj industriji.

Prema podacima Privredne komore Hrvatske, u 2019. godini Hrvatska je u oblasti drvene industrije ostvarila izvoz 8,1 milijardu kuna, ili 1,07 milijardi eura, što je 7,23 posto ukupne robne razmjene Hrvatske s inozemstvom.

Pritom su vodeća izvozna tržišta bile Italija s udjelom 21 posto, Njemačka 13 posto i Slovenija 10 posto.

Kako pokazuju podaci Privredne komore Hrvatske, ta zemlja u prvih šest mjeseci ove godine bilježi veći izvoz u oblasti drvne industrije nego za svu prošlu godinu.

Naime, u prvih šest mjeseci 2022. godine Hrvatska je izvezla proizvode od drva i namještaja u vrijednosti 899 miliona eura. Izvoz je povećan za 38 posto u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz drvne industrije u 2021. godini iznosio je blizu milijardu eura.

“Izvoz drva i proizvoda od drva u šest mjeseci 2022. godine iznosio je 722 miliona eura, a namještaja 177 miliona eura. U strukturi ukupnog robnog izvoza proizvodi od drva i namještaja čine 8 posto, a pokrivenost uvoza izvozom kod ovih proizvoda je 159 posto”, naveli su iz Privredne komore Hrvatske.

U Hrvatskoj drvna industrija učestvuje s 3,6 posto vrijednosti BDP-a. Kompletna industrija zapošljava blizu 27.200 ljudi.


Drvna industrija u Srbiji


Srbija je za šest mjeseci ove godine izvezla gotovo duplo više nego prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Naime, drvna industrija ove zemlje za period januar – juni ostvarila je izvoz 199,7 miliona eura.

Drvna i industrija namještaja su prošle godine imale izvoz 639,6 miliona eura, što je rast 24,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rast izvoza namještaja je bio 19 posto, izvoz proizvoda od drveta 29 posto.

Drvna industrija Srbije zapošljava blizu 30.000 radnika i u bruto domaćem proizvodu (BDP) učestvuje s 1,4 posto.


Izvoz drveta iz Crne Gore

Crna Gora je jedna od zemalja regije koje bilježe neznatan izvoz u oblasti drvne industrije.

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), Crna Gora je u 2021. godini izvezla drveta, hartije, štampe i namještaja u vrijednosti blizu 25,2 miliona eura, od čega izvoz drveta čini 21,8 miliona eura.

“Izvoz hartije i papira iznosi 1,3 miliona eura. Drveta je ukupno izvezeno 21,8 miliona eura, a uvezeno 20,6 miliona eura. Izvoz rezane građe iznosi 16 miliona eura, a peleta 4,4 miliona eura”, podaci su Uprave za statistiku (MONSTAT).

Također, u cjelokupnoj 2018. godine Crna Gora je izvezla drvnu sirovinu u vrijednosti 27 miliona eura. Istovremeno je uvezla 28 miliona eura proizvoda od drveta i 61,5 miliona eura namještaja i njihovih dijelova.

Prema podacima MONSTAT-a, ukupan broj zaposlenih u drvnoj industriji Crne Gore iznosi blizu 2.000, a ova privredna grana učestvuje u oko 0,7 posto BDP-a.

Globalni izvoz drvne građe

Prema procjenama, globalni izvoz rezane drvene građe u 2021. godini iz svih država iznosio je blizu 57,21 milijardi eura.

Vrijednost izvoza rezane drvene građe porasla je u prosjeku za 46 posto za sve zemlje izvoznice od 2017. godine kada su isporuke rezane drvene građe procijenjene na 39,16 milijardi eura.

Od 2020. do 2021. vrijednost rezane drvene građe isporučene širom svijeta uvećala se za čak 50,9 posto.

Pet najvećih izvoznika su Kanada, Rusija, Švedska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države (SAD). Po vrijednosti, ovih pet država isporučilo je više od polovine, tačnije 58,1 posto rezane drvene građe tokom 2021.godine.

Također, svjetska proizvodnja namještaja procjenjuje se na blizu 538,8 milijardi eura, s tim da se blizu 47 posto ukupne proizvodnje odvija u samo sedam zemalja (SAD-u, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Kanadi, Velikoj Britaniji i Francuskoj), navodi se u Analizi izvoznih mogućnosti drvne industrije i proizvodnje namještaja, koju je izradila Hrvatska gospodarska komora.

Zanimljivo je da Kina, daleko najveći proizvođač te potrošač ploča i papira od drveta, postaje sve značajnija i kao proizvođač i kao potrošač ostalih proizvoda od drveta, a nedavno je prestigla i niz drugih velikih država u ključnim grupama proizvoda.

TRT Balkan