Teme su prilagođene različitim uzrastima, od predškolske dobi do studenata i široke javnosti tako da će se pronaći nešto za svakoga.     Foto: AA Archive

Europska Noć istraživača bit će održana zadnjeg petka u rujnu u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, najavili su organizatori koji očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

Posjetitelji će još jednom moći upoznati s najnovijim znanstvenim otkrićima na razumljiv i zabavan način kroz brojne eksperimente, interaktivne radionice, igre, edukativne izložbe i predavanja, najavili su organizatori.

"Provirimo zajedno u unutrašnjost čovjeka!, Kako uloviti kukca?, Što nas razlikuje od banane?, "Klimatske promjene: More danas i za 50 godina", Kako znanost može biti zabavna?, Kako učiti STEM kroz igru?" samo su neke od tema koje ove godine čekaju istraživače.

Teme su prilagođene različitim uzrastima, od predškolske dobi do studenata i široke javnosti tako da će se pronaći nešto za svakoga.

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a odvijat će se na popularnim gradskim lokacijama u vremenu od 17 do 22 sata u Splitu na Prokurativama, u Francuskoj alijansi i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U Rijeci će Noć istraživača biti održana u Exportdrvu; u Puli na Studentskom trgu, Fakultetu ekonomije i turizma i Stanici 50, te u Zadru među više lokacija na Sveučilištu u obnovljenoj zgradi stare Tehničke škole i Pomorskom simulatoru dok će Dubrovčani svoje istraživačke sposobnosti moći provjeriti na Sveučilištu.

Europska noć istraživača organizirana je u okviru Horizon Europe projekta "Reconnect Science with the Blue Society – Blue-connect" koji, uz sveučilišta okuplja Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI.

Manifestaciju je lani posjetilo sedam tisuća ljudi, a organizatori vjeruju da će tu brojku ove godine nadmašiti.

HINA