Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od 13. septembra, kada je u penziju otišao sudija Miodrag Iličković.    Foto

Zastupnici crnogorske Skupštine na sjednici 12. decembra glasat će za sudije Ustavnog suda, odlučio je danas Kolegijum Skupštine.

Kolegijum je prihvatio prijedlog Demokratske partije socijalista (DPS) da glasanje za sudije Ustavnog suda, koje je bilo predviđeno za danas, bude odgođeno.

"Dogovoreno je da dođe do odgađanja glasanja do 12. decembra i da se u tom vremenskom intervalu pruži šansa dijalogu", kazao je šef Kluba zastupnika DPS-a Danijel Živković nakon sjednice Kolegijuma.

On je kazao da će se u tom vremenskom intervalu razgovarati o zahtjevima DPS-a da bude određen datum vanrednih parlamentarnih izbora i da se povuče prijedlog zakona o predsjedniku.

Živković je rekao da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj i političkoj krizi i da državne institucije ne mogu da osiguraju održavanje lokalnih izbora u Šavniku.

"Zbog takve krize jedino rješenje je organizacija vanrednih parlamentarnih izbora, nakon kojih bi Crna Gora dobila političku i evropsku Vladu”, rekao je Živković.

Upitan znači li to da DPS neće glasati ako se ne ispune zahtjevi, Živković je rekao da su njihovi zahtjevi jasni.

“Vidite i sami da ne možemo da nađemo rješenje jer imamo potpuno urušavanje institucionalnih kapaciteta. Kada odredimo datum parlamentarnih izbora i kada se povuče Zakon o predsjedniku, možemo govoriti o tretmanu prema sudijama Ustavnog suda”, kazao je Živković.

Ustavni odbor Skupštine za sudije Ustavnog suda kandidovao je Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Na sjednici parlamenta 21. oktobra nijedan od predloženih kandidata nije dobio dvotrećinsku podršku.

Glasanju je tada prisustvovao 41 zastupnik Demokratskog fronta, Demokrata i koalicije "Crno na bijelo", ali je to za izbor bilo nedovoljno, jer je nedostajalo najmanje 13 glasova.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od 13. septembra, kada je u penziju otišao sudija Miodrag Iličković. Od ukupno predviđenih sedam sudija, u Ustavnom sudu je sada njih troje, pa ne postoji kvorum za odlučivanje u predmetima.

TRT Balkan / agencije