“Evropska unija je zemlja mira, bezbednosti, jednakosti i prosperiteta, stoga i Republika Kosovo ima svoje prirodno mesto u toj zajedničkoj kući “, naglasio je Kurti.      Foto: AA

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je danas na sednici Vlade da će Kosovo ove nedelje podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je u svom uvodom izlaganju podsetio da je Kosovo pre godinu dana, na godišnjem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, najavilo da ćemo ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

“Došlo je vreme da se status potencijalnog kandidata, koji nam je bio odavno poznat, zvanično pretvori u status kandidata, prelazeći u novu fazu odnosa sa Evropskom unijom. I to je u skladu sa težnjama naših građana, koji duboko veruju da je naša budućnost u Evropskoj uniji uz demokratske države, sa kojima delimo zajedničke vrednosti slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava”, kazao je Kurti.

Premijer je istakao da je pre nedelju dana, na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, u zajedničkom saopštenju, Evropska unija pozvala na ubrzani proces članstva. Zato, prema njegovim rečima, apliciranje Kosova predstavlja odgovor na obećanje koje je Evropska unija dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i direktan odgovor na poziv od pre nedelju dana na samitu u Tirani.

Kurti je kazao da je u poređenju sa državama u regionu u vreme kada su se prijavljivale za članstvo u EU, Kosovo bolje pripremljeno, obrazlažući to naprednim zakonodavstvom usklađenim sa Evropskom unijom, stabilnim institucijama i punim kapacitetima da odgovore na upitnik Evropske unije, te sa najboljim pokazateljima vladavine prava u regionu.

“Evropska unija je zemlja mira, bezbednosti, jednakosti i prosperiteta, stoga i Republika Kosovo ima svoje prirodno mesto u toj zajedničkoj kući “, naglasio je Kurti.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada je jedini ugovorni odnos između EU i Kosova i stupio je snagu 1. aprila 2016. godine.

Od 27 zemalja članica EU, Kosovo nije priznalo pet država: Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka.

TRT Balkan / agencije