Anušić je kazao da Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo.     Foto: AA

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci ugostio je u srijedu ministra odbrane Hrvatske Ivana Anušića, koji boravi u prvoj poseti Kosovu.

Ministar Anušić je dočekan svečanom ceremonijom u pratnji svečanog voda Kosovskih bezbedonosnih snaga u objektu Ministarstva odbrane Kosova, gde su dva ministra i njihove delegacije održali bilateralni sastanak.

U kratkoj izjavi za medije nakon sastanka sa kolegom Maqedoncijem, Anušić je kazao da Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo. Poručio je da je Hrvatska saveznik i prijatelj Kosovu, kao što je i Kosovo Hrvatskoj.

“Radićemo na zajedničkim ciljevima i planovima, a to je svakako integracija Kosova u Evropsku uniju I NATO. Kosovo mora znati da u tome ima potpuno predanog saveznika u Hrvatskoj. Želim reći da potpuno podržavamo Kosovo i njihovo pravo na neovisnost, njihovo pravo na borbu protiv terorizma, njihovo pravo na siguran život na Kosovu, svih onih koji žive u granicama Kosova”, kazao je Anušić.

Naveo je da je Hrvatska spremna da Kosovu prenese svoje znanje i iskustvo iz Domovinskog rata, iz NATO-a i EU, što je činila i do sada, kako bi i Kosovo postalo član EU i NATO-a.

Zahvalio se Vladi Kosova koja, kako je kazao, sarađuje sa hrvatskom industrijom i u ovom momentu je jedan od većih trgovinskih partnera i to ne samo u vojnoj opremi, nego u ukupnoj saradnji.

Ministar Maqedonci je izjavio da Kosovo i Hrvatska u oblasti odbrane imaju odlične odnose, te da je prisustvo hrvatskih vojnika u KFOR-u i Ministarstvu odbrane Kosova krucijalno i jako važno za Kosovo.

Naglasio je da je prisustvo hrvatskih vojnika u KFOR-u u kontinuitetu doprinelo očuvanju i stvaranju stabilnog i sigurnog ambijenta u Republici Kosovo.

“Republika Hrvatska je stalno podržavala razvoj kapaciteta odbrane i bezbednosti u našoj zemlji, s posebnim akcentom na obuke i školovanje, kao i sa aspekta saradnje u oblasti vojne industrije i drugim oblastima odbrane i bezbednosti. Mi gradimo i produbljujemo i dalje odnose u oblasti odbrane sa Republikom Hrvatskom”, kazao je Maqedonci.

Dodao je da je Kosovo imalo veliku podršku Vlade Hrvatske i hrvatskog naroda u svim fazama oslobođenja i izgradnje države, te da će je imati i do učlanjena u EU i NATO.

Sastancima dve delegacije pored ostalih prisustvovali su i komandant Kosovskih bezbedonosnih snaga general-pukovnik Bashkim Jashari i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid.

TRT Balkan / agencije