Sastanak je bio posvećen pitanju migracija na Zapadnom Balkanu i EU, pri čemu je istaknuto prvenstveno kao sigurnosni izazov kroz prizmu krijumčarenja ljudi.             Foto: AA

Ministri unutrašnjih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije danas su održali susret u Brdu kod Kranja koji je bio usmjeren na pitanje migracija na Zapadnom Balkanu i EU.

Ministru unutrašnjih poslova Slovenije Boštjanu Poklukaru danas su se na susretu pridružili i kolege iz Hrvatske Davor Božinbović i Italije Matteo Piantedosi koji su već u četvrtak boravili na Gorenjskom kada su održali trilateralni sastanak.

Današnjem susretu su im se pridružili kolege iz Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnik Glavne uprave za migracije pri Europskoj komisiji Oliver Onidi.

Sastanak je bio posvećen pitanju migracija na Zapadnom Balkanu i EU, pri čemu je istaknuto prvenstveno kao sigurnosni izazov kroz prizmu krijumčarenja ljudi.

Poklukar je na zajedničkoj konferenciji istaknuo kako je saradnja ključna u borbi protiv krijumčarenja migranata, pa su se dogovorili da će ona biti još dublja i na razini ministarstava i na razini policije. U tom kontekstu istaknuo je i potrebu saradnje s Europolom i Agencijom za graničnu i obalnu stražu EU (Frontex).

"Zajedno smo jači", uvjeren je Poklukar.

On i njegov hrvatski kolega Davor Božinović istaknuli su i važnost Zebra radne grupe za suzbijanje krijumčarenja migranata koju zajedno s Hrvatskom vodi Slovenija. Osim slovenske i hrvatske policije, u skupini, koja već radi, sudjeluju policijski stručnjaci iz BiH i Njemačke, a ministar se nada da će se pridružiti Rumunjska i Italija.

Božinović je uvjeren da su rezultati djelovanja Zebra grupe već vidljivi, a kao jedno od ključnih regionalnih pitanja istaknuo je nužnost usklađivanja viznog režima zemalja Zapadnog Balkana s Europskom unijom. Prema njegovim podacima, mnogi migranti koji izraze namjeru zatražiti azil u Hrvatskoj, u BiH i Srbiju dolaze s turističkom vizom.

Hrvatski ministar ponovio je želju da se do juna ukine unutarnji nadzor na slovensko-hrvatskoj granici.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi već je u četvrtak istaknuo kako želi što skorije ukidanje unutarnjih kontrola na granici sa Slovenijom.

TRT Balkan / agencije