Albanski ministar Hasani je rekao da je regionu potrebna politička volja za borbu protiv korupcije, istakavši da "za ovim stolom postoji politička volja".    Foto: AA

Šefovi diplomatija pet zemalja Jugoistočne Evrope, na marginama 30. ministarskog sastanka Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) potpisali su zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije u regiji.

Deklaraciju su potpisali Bujar Osmani, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, zajedno sa albanskim kolegom Iglijem Hasanijem, kao i ministrima vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i Crne Gore Filipom Ivanovićem.

Ministar Osmani je kazao da je donošenje zajedničke izjave organizovano u saradnji sa OSCE-ovim Odjelom za transnacionalne prijetnje i Uredom za koordinaciju ekonomskih i ekoloških aktivnosti OSCE-a.

Osmani je rekao da je kao predsjedavajući OSCE-a borbu protiv korupcije postavio kao "prioritet broj jedan" za region Jugoistočne Evrope, uz pomirenje i izgradnju povjerenja.

„To je zajednički izazov s kojim se suočavamo, problem oko kojeg se zapravo možemo okupiti i zajedno riješiti. To je bila svrha događaja i drago mi je što je više od 70 stručnjaka iz regiona, uz državne zvaničnike i međunarodne partnere, razgovaralo o putu naprijed u nastojanjima da se iskorijeni korupcija s posebnim fokusom na povrat imovine“, rekao je Osmani.

Albanski ministar Hasani je rekao da je regionu potrebna politička volja za borbu protiv korupcije, istakavši da "za ovim stolom postoji politička volja".

„Za Albaniju je borba protiv korupcije i promocija dobrog upravljanja prioritet na domaćem, ali i na međunarodnom planu. Zapravo, to nam je bio prioritet čak i tokom našeg predsjedavanja (OSCE-om) 2020. godine“, rekao je Hasani.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović istakao je neophodnost preduzimanja konkretnih koraka u cilju jačanja regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodajući da je upravo na to usmjereno potpisivanje zajedničke izjave.

On je izrazio jasnu posvećenost Crne Gore borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je suštinski preduslov za poboljšanje kvaliteta života svih građana zemalja Zapadnog Balkana. To je i kritična odrednica za ocjenu napretka zemalja koje teže ka EU-u“, rekao je Ivanović.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je da je korupcija jedan od glavnih razloga zašto ljudi odlaze iz zemalja regiona, te dodao da je korupcija i transnacionalni problem.

"Bosna i Hercegovina ne stoji kao pasivni posmatrač, već kao aktivni učesnik u borbi protiv korupcije", rekao je Konaković.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić rekao je da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne može postojati bez sveobuhvatnog i koordinisanog djelovanja, kao ni bez međunarodne saradnje.

"OEBS mora da pomogne da zemlje unaprede svoje kapacitete. Kapacitete za prevenciju, borbu, istragu i krivično gonjenje. Podrazumeva se da moramo održavati međunarodnu saradnju i razmenu informacija, stručnosti i najboljih praksi", rekao je Dačić.

Predsjedništvo Sjeverne Makedonije sa OSCE-om je 31. oktobra ove godine organizovalo regionalnu konferenciju o borbi protiv korupcije, pranja novca i olakšavanju napora u povratu imovine u Jugoistočnoj Evropi.

Tokom konferencije, predstavnici zemalja učesnica ovog regiona u OSCE-u odobrili su zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije kroz povrat imovine i korišćenje digitalizacije, koja je finalizovana danas u Skoplju zvaničnim potpisivanjem.

TRT Balkan / agencije