Kandidati iz Slovenije na izborima će se natjecati za devet zastupničkih mandata.     Foto: AA

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar raspisala je u petak izbore za Evropski parlament za 9. juni.

Naime, Pirc Musar potpisala je ukaz o raspisivanju izbora slovenskih zastupnika u Evropski parlament i odredila 9. juni kao dan glasanja. Izborni period počinje 11. marta i od tada će se moći predavati kandidature.

Kako je navedeno, u skladu sa zakonom predsjednik raspisuje izbore za članove (zastupnika) iz Slovenije u Evropski parlament. Dan glasanja je nedjelja ili drugi neradni dan u razdoblju koje odredi nadležno tijelo Evropske unije. Ove godine izbori u Evropskoj uniji održat će se između 6. i 9. juna, pa je već sada jasno da će se u Sloveniji održati posljednji dan tog roka - u nedjelju, 9. juna.

Izbori se raspisuju najranije 135 dana, a najkasnije 75 dana prije dana glasanja. Od dana objave održavanja izbora do dana glasanja mora proteći najmanje 60 dana. Prema zakonskim odredbama, rokovi za izborne poslove, primjerice za podnošenje kandidatskih listi, počinju teći od dana koji je u aktu o raspisivanju izbora određen kao dan raspisivanja izbora. Očekuje se da će to biti utvrđeno u prvoj polovici marta.

Kandidati iz Slovenije na izborima će se natjecati za devet zastupničkih mandata.

Od parlamentarnih stranaka, kandidatsku listu prošli vikend potvrdio je SDS, a nositeljica liste bit će aktualna evroparlamentarka Romana Tomc. Poznato je i da će istaknuti članovi stranke, među kojima i prvak Matej Tonin, nastupiti na listi NSi-ja, Peter Gregorčič bit će nositelj liste evropske parlamentarne stranke SLS-a, a Vladimir Prebilič bit će nositelj liste vanparlamentarne stranke Vesna. Ostale stranke još uvijek su u procesu prijave ili potvrđivanja kandidatskih listi.

U Sloveniji se zastupnici u Evropskom parlamentu biraju po proporcionalnom načelu s preferencijalnim glasanjem. Birači glasuju na listama kandidata, pri čemu je cijelo područje Slovenije jedna izborna jedinica.

U junu će izaći na izbore i ostali građani u zemljama Evropske unije. Oko 370 miliona birača s pravom glasa u svih 27 država članica EU birat će 720 zastupnika u Evropskom parlamentu.

TRT Balkan / agencije