Stoltenberg je zajedno s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim organizovao neformalni samit lidera država NATO saveznika.      Foto: AA

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu u Skoplju da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO, ali da postoje razlozi za zabrinutost.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, šef NATO-a doputovao je u posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje je, zajedno sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, organizovao neformalni samit lidera država NATO saveznika, kojem su prisustvovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Stoltenberg je naglasio da su upravo završili "zanimljiv sastanak" na kojem su razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

"Ovaj region je od strateškog značaja za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost. Vidimo secesionističke prijetnje u Bosni i Hercegovini, krhku sigurnosnu situaciju na Kosovu i zaustavljenu normalizaciju između Beograda i Prištine. Povrh toga, autoritarne države poput Rusije nastoje da potkopavaju naše demokratije sajber i hibridnim prijetnjama”, naglasio je Stoltenberg.

Nadalje, šef NATO-a je rekao da je tokom posjete regionu jasno stavio do znanja da stabilnost na Zapadnom Balkanu zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa.

"Okončanje secesionističke retorike promovisaće stabilnost i omogućiti reforme u Bosni i Hercegovini. Ponovno angažovanje u dijalogu koji je omogućila EU je od suštinskog značaja za put Beograda i Prištine ka miru i stabilnosti. Nedavni prijedlozi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu mogu biti važan korak naprijed. Vrijeme je da se prevaziđu regionalni sukobi koji traju već duže vrijeme“, izjavio je Stoltenberg.

Kovačevski: Gradimo novi region

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se na sastanku razgovaralo o izazovima koji se tiču ​​regionalne sigurnosti.

"Kao saveznici, kao demokratije, kao progresivni lideri, gradimo novi region i stalno ga unapređujemo. To se definitivno može reći za Sjevernu Makedoniju, koja je dugo bila primjer suživota, mirnog rješavanja sporova kroz dijalog za reforme i praktikovanja demokratije kao i inkluzivnosti u donošenju odluka”, rekao je Kovačevski.

Predložen samit NATO-Zapadni Balkan

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Stoltenberg tokom sastanka pozdravio prijedlog za uspostavom formata pod okriljem NATO-a koji bi obuhvatao članice iz jugoistočne Evrope i zemlje koje to nisu.

On je rekao da je danas na sastanku istakao neophodnost povećanja broja NATO snaga na Kosovu i neophodnost garantovanja granice između Kosova i Srbije, koja je, prema njegovim riječima, "faktički van kontrole".

"Takođe bih želio da istaknem zahtjev Albanije da sufinansira sa NATO-om novu pomorsku bazu NATO-a u Porto Romanu (Drač). Čvrsto vjerujemo da sve što se dešava jača stratešku vrijednost takve investicije, ne samo za Albaniju, već i za za sam NATO”, rekao je Rama.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je prijedlog Rame o mogućem samitu NATO-a sa Zapadnim Balkanom ocijenio "mudrim i dobrodošlim" i da zaslužuje pažnju NATO-a.

“To je na neki način korak dalje od Inicijative Brdo-Brijuni”, kazao je Milanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao da je na sastanku naglašen strateški značaj Zapadnog Balkana za NATO.

"U zaključcima ovog sastanka istakao sam da je stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan moguć samo uz snažnu evropsku perspektivu i ekonomski razvoj, te sam naglasio da će 44. Vlada Crne Gore učiniti sve da ostvari taj cilj, kako za Crnu Goru, tako i za region”, rekao je Spajić.

Stoltenberg spomenutim samitom završava četverodnevnu turneju po državama jugoistočne Europe.

U prijestolnicama Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije ranije je razgovarao s državnim vrhom tih zemalja.

TRT Balkan / agencije