Na sastanku je razgovarano o saradnji na zajedničkim projektima Srbije i RS-a.      Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika s kojima je razgovarao o saradnji na zajedničkim projektima Srbije i RS-a i drugim aktuelnim temama.

"Osjećamo da je Bosna naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije „Daytona“ i Ustava, ne vidimo razlog da dajemo doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine", izjavio je Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da će poslije formiranja nove vlade RS-a, u prvoj sedmici decembra biti održana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije u Banjoj Luci.

Istakao je da smatra da je važno da Vučić zna da je RS "ugrožena oduzimanjem nadležnosti".

"Dogovorili smo nastavak saradnje, razumijemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da "Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu" i naglasio da je "naivno misliti da se pitanja mogu rješavati na odvojen način".

"Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava", rekao je Dodik.

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da se s Dodikom i Cvijanović dogovorio da ove sedmice bude formiran tim RS-a i Srbije o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac.

Naveo je da će u taj memorijalni kompleks biti uložene desetine miliona eura, "jer je to jedna od najvažnijih stvari da uradimo zajednički" i istakao da će Srbija učestvovati s 80 posto finansijskih sredstava.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović je istakla da je na novoj poziciji, poslije izbora, očekuju veliki izazovi, ali ona želi da doprinese poboljšanju odnosa dviju država.

Navela je da je s Vučićem i Dodikom razgovarala o započetim projektima u kojima je Srbija investitor i koinvestitor i dodala da je za BiH od strateškog interesa izgradnja HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

TRT Balkan / agencije