Kandidatura Švedske za NATO se nastavlja usred tenzija zbog islamofobičnih incidenata i protesta PKK-a zbog kojih je Turkiye zabrinuta.     Foto: AA

1. Omogućavanje prisustva PKK-a i njenih aktivnosti

Uprkos tome što je Švedska dala obećanje Turkiye da će nordijska država implementirati svoj antiteroristički zakon i spriječiti terorističku grupu PKK da organizira i održava provokativne proteste u zemlji, nije poduzeta nikakva konkretna akcija u stvarnosti. A u Švedskoj se i dalje nekažnjeno održavaju antiturski protesti.

U maju 2023. zastava PKK-a projektovana je na fasadi švedskog parlamenta. Plakati vođe terorističke grupe koji je u pritvoru Abdullaha Ocalana često su izloženi na takvim protestima. I postala je uobičajena praksa da se pale plakati turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

4. juna pristalice PKK-a održale su još jednu demonstraciju kako bi snažno naoružale švedsku vladu da poništi svoj novi antiteroristički zakon, ističući postere terorističkog vođe Abdullaha Ocalana dok su uzvikivali slogane protiv turskog predsjednika.

Gotovo 1.000 demonstranata je bilo prisutno, a švedska policija zatvorila je puteve kako bi se demonstracije odvijale bez prekida.

Grupa PKK je klasifikovana kao teroristička organizacija od Turkiye, SAD-a, UK i EU. Kao rezultat svoje brutalne terorističke kampanje, uključujući samoubilačke bombaške napade na turske civile, teroristička grupa je u posljednje tri decenije ubila više od 40.000 ljudi.

2. Izručenje terorista PKK-a i FETO-a

Turkiye je nekoliko puta tražila izručenje terorista PKK-a i FETO-a koji borave u nordijskoj zemlji.

U junu prošle godine, Turkiye, Finska i Švedska potpisale su u Madridu memorandum o nastojanjima nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u. Memorandum zahtijeva od Finske i Švedske da preduzmu korake u pogledu zabrinutosti Turkiye za terorizam, uključujući izručenje osumnjičenih za terorizam.

Međutim, Švedska je više puta odbijala zahtjeve za izručenje osumnjičenih za terorizam natrag u Turkiye.

Pripadnici PKK-a u Švedskoj vode terorističku mrežu i bave se trgovinom drogom, teškim iznudama i finansiranjem terorizma. Ove optužbe švedski sud je prvi put potvrdio 6. juna tokom saslušanja jednog člana PKK-a. Dotični je poslan u zatvor zbog pokušaja iznude novca 11. januara tako što je uperio napunjen revolver u osobu, pucao u zrak i prijetio da će oštetiti prostorije ukoliko sutradan ne dobije otkup.

Osim terorista YPG/PKK-a, Švedska i dalje ugošćuje članove terorističke organizacije Fetullah (FETO), terorističku mrežu koja je odgovorna za neuspeli pokušaj državnog udara 2016. u Turkiye.

Više od 250 ljudi je izgubilo život, a 2.734 demonstranta protiv puča je povrijeđeno jer su vojnici lojalni FETO-u koristili nasilje kako bi zbacili izabranu vladu AK partije.

3. Oružje i finansijska podrška grupi PKK/PYD

Ekskluzivni izvještaj koji je 2021. objavila agencija Anadolija otkriva da Švedska isporučuje oružje terorističkoj organizaciji PKK.

Teroristička grupa je, prema izvještaju, gađala turske sigurnosne snage u Siriji između 2017. i 2021. koristeći više od 40 komada oružja AT-4 švedske proizvodnje.

Protutenkovsko oružje s jednim udarcem, AT-4 jedno je od najčešćih lakih protutenkovskih oružja širom svijeta. AT-4 može nositi i koristiti jedna osoba i ima efektivni domet od 200 do 1.000 metara.

Turske sigurnosne snage zaplijenile su oružje tokom operacija protiv PKK-a i fotografisale svako od njih. Međutim, Švedska je zabranila izvoz oružja u Turkiye nakon njene operacije u Siriji protiv terorističke grupe PKK/YPG.

Zatim je nastavila izvoz vojne opreme u Turkiye, poništivši zabranu koja je na snazi od 2019.

Preokret politike bio je povezan s nastojanjem Švedske da se pridruži vojnom savezu NATO-a.

Otkriveno je protivtenkovsko oružje švedske proizvodnje AT-4, kao i nekoliko drugih vrsta oružja i municije.     Foto: TRT World

4. Bez akcije protiv rasističkih, antiislamskih aktivnosti

Problem paljenja Kur'ana, koje se izvodi pod zaštitom policije u Švedskoj, još je jedno pitanje kojim se nordijska država treba pozabaviti prije nego što počne očekivati da Ankara promijeni svoj stav o kandidaturi Stockholma za NATO.

Dok je švedska policija tražila sudski nalog kako bi spriječila najnoviji incident sa spaljivanjem Kur'ana, švedski žalbeni sud presudio je protiv zahtjeva policije, dozvoljavajući da se nemili događaj održi pod okriljem podržavanja "slobode govora".

Turkiye je oštro osudila incidente, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će isključiti zeleno svjetlo za ulazak Švedske u NATO sve dok ona dozvoljava napade na islamsku svetu knjigu Kur'an.

"Nećemo reći ’da’ ulasku (Švedske) u NATO sve dok dozvoljavate da se naša sveta knjiga, Kur'an, pali, cijepa i to uz odobrenje vašeg sigurnosnog osoblja", rekao je Erdogan.

TRT Balkan