Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.     Foto: AA Archive

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani razgovarali su u ponedjeljak o najnovijim tenzijama između Izraela i Palestine, koje su u subotu prerasle u smrtonosne sukobe.

Erdogan i Al Thani razmijenili su mišljenja o sukobu između Izraela i Palestine, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Turkiye.

Palestinska grupa otpora Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju "Oluja Al-Aksa" protiv Izraela rano u subotu, ispalivši brojne rakete. Navodi se da je iznenadni napad bio odgovor na napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 560, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Takođe se navodi da je broj ranjenih porastao na 2.900.

Izraelska vojska objavila je da je pogodila preko 500 ciljeva u noćnim napadima na Gazu, za koje su tvrdili da su mete koje pripadaju grupama Hamas i Islamski džihad.

Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.616 ranjeno u sukobima, javljaju lokalni mediji.

TRT Balkan / agencije