Epicentar jutrošnjeg zemljotresa jačine 7,7 stepeni po Richteru registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla.     Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana i obavijestio ga o podršci koju će pružiti u oblasti potrage, spašavanja i pomoći nakon razornog zemljotresa.

Iz Direkcije za komunikacije ureda predsjednika Turkiye objavljeno je da je Putin nazvao Erdogana i uputio saučešće zbog žrtava razornog zemljotresa koji je jutros pogodio jug Turkiye.

Povrijeđenima je poželio brz oporavak.

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turkiye poginulo je najmanje 1.498 osoba, a povrijeđeno više od 7.600.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa jačine 7,7 stepeni po Richteru registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene zemljotresom.

Nakon prvog uslijedio je i drugi zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale, čiji epicentar je bio u okrugu Elbistan u Kahramanmarasu.

TRT Balkan / agencije