Erdogan je kazao da je to rezultat koji nadmašuje cilj srednjoročnog programa koji je predviđao izvoz u iznosu od 255 milijardi dolara.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je ta zemlja u 2023. godini ostvarila rekordni izvoz od 255,8 milijardi dolara.

“Turski izvoz 2023. godine povećan je za 0,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dostigavši ​​255.809.000.000 dolara, čime je oboren rekord u istoriji naše Republike“, rekao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

Erdogan je kazao da je to rezultat koji nadmašuje cilj srednjoročnog programa koji je predviđao izvoz u iznosu od 255 milijardi dolara.

Turski predsjednik je kazao da Turkiye u 2024. godini želi ostvariti izvoz u iznosu od 375 milijardi dolara i da ima snagu i kapacitete da ostvari i taj podvig.

Erdogan je tokom današnjeg obraćanja uputio poruke solidarnosti prijateljskom Japanu i njegovom narodu nakon jučerašnjih snažnih zemljotresa

Komentirajući aktuelnu situaciju u regiji, Erdogan je kazao da je turska vanjska politika oblikovana sa fokusom na Turkiye, ali sa globalnom perspektivom i da od toga nema odustajanja.

“Svjesni smo pokušaja da se provokacijama i zlonamjernim diskursima Turkiye odvoji od njenih partnera u regionu i bratskih zemalja sa kojima ima istorijske veze“, rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije