Potporučnica Bircan Erkan učestvovala je u misijama tokom poplava koje su se dogodile u priobalnim regijama na Crnom moru 2021. godine i bila joj je to prva profesionalna misija.             Foto: AA

Žene pilotkinje helikoptera u zračnoj jedinici Komande obalske straže Republike Turkiye svakodnevno lete između dva plavetnila, mora i neba, i pomno brinu o sigurnosti spašavaju života u prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama.

Među 53 pilota Obalske straže u turskim provincijama Egejske regije je i sedam pilotkinja koje s ponosom obavljaju svoje zadaće.

Njihov radni dan počinje opremanjem i oblačenjem uniforme, kacige i prsluka koji sadrži rekvizite potrebne za eventualne akcije potrage i spašavanja, uključujući signalni pištolj, boju za odbijanje ajkula, trepćuće svjetlo, spremnik za kisik i radio.

Nakon završnih provjera, pilotkinje kreću u ophodnju i uvijek su spremne za misije spašavanja u slučaju katastrofe ili vanredne situacije. Istakle su se i u akcijama nakon zemljotresa, poplava i drugih nesreća širom Turkiye.

Poručnica Yuksel Gamze Kocak ponosna je na svoj poziv pilotkinje.

“Kao i svi piloti, mi svim srcem preuzimamo dužnosti koje su nam dodijeljene. Znamo da nas naš pol ne ograničava i postavljamo primjer za našu okolinu u tom pogledu. Motrimo na naša mora i kada je potrebno, sudjelujemo u aktivnostima potrage i spašavanja u prirodnim katastrofama i spašavamo ljudske živote u tim akcijama, a spasiti nečiji život je poseban osjećaj“, rekla je Kocak.

Potporučnica Sinem Derya Gokce je također ponosna na svoje pilotiranje koje joj je donijelo pregršt nezaboravnih akcija i trenutaka, posebno tokom misija nakon prošlogodišnjih zemljotresa u Hatayu i drugim južnim turskim gradovima.

“Prošli smo kroz mnoge događaje, ali najviše se sjećam medicinske evakuacije trudnice iz Hataya u Adanu. Njen porođaj je počeo tokom leta. Brzo smo stigli u bolnicu i rodila je zdravog dječaka. Bila sam ponosna u tim trenucima i sretna što sam u ovoj profesiji. Nadam se da se takva katastrofa više nikada neće dogoditi“, istakla je Gokce.

Potporučnica Bircan Erkan učestvovala je u misijama tokom poplava koje su se dogodile u priobalnim regijama na Crnom moru 2021. godine i bila joj je to prva profesionalna misija.

“Bila je to zahtjevna misija. Prvog dana katastrofe evakuisali smo 64 naših građana koji su bili zarobljeni na krovovima kuća. Učestvovali smo u dugim misijama potrage za nestalim građanima. Shvatila sam važnost ove profesije“, kazala je Erkin.

Poručnica Beyza Birol Serin služi kao drugi pilot u komandi, a njena strast prema avijaciji datira još iz djetinjstva.

“Naše žene podnijele su mnoge žrtve i bile heroine kroz historiju. Mi nastavljamo da koračamo ovim putem i sve nas je više na svim poslovima i zadacima“, poručila je Serin.

TRT Balkan / agencije