Predsjednik Erdogan: Pratit ćemo obećanja i garancije koje je dala Švedska

Predsjednik Erdogan: Pratit ćemo obećanja i garancije koje je dala Švedska

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da o kandidaturi Švedske u NATO savez odlučuje turski parlament.
Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da Švedska ispuni svoje obaveze da ne pruža utočište teroristima i pristalicama terorista.      Foto: AA

Na nedavnom samitu NATO-a u Litvaniji, Erdogan se složio s tim da proslijedi kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u turskom parlamentu radi glasanja o ratifikaciji. S obzirom na to da je parlament trenutno na ljetnoj pauzi, ove jeseni će pristupiti razmatranju.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da Švedska ispuni svoje obaveze da ne pruža utočište teroristima i pristalicama terorista i da ne olakšava njihove akcije.

"Pratit ćemo obećanja i garancije koje je dala švedska strana. Preduzet ćemo mjere u skladu s koracima koje Švedska preduzima", objasnio je Erdogan.

On je dodao:

"Ulazak Turkiye u EU, nacije koja je lokomotiva NATO saveza, sa svojom drugom najjačom vojskom, dat će dodatnu snagu i vitalnost uniji".

On je naglasio da Švedska može olakšati svoju kandidaturu za NATO preduzimanjem konkretnih koraka u borbi protiv terorističkih grupa i izručenju terorista.

"Radujemo se ispunjenju obećanja i garancija", dodao je on.

Govoreći o turneji ove sedmice u Zalivu gdje je posjetio Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Erdogan je rekao da regionalna pitanja treba rješavati kroz regionalnu saradnju.

"U tom smislu, dogovorili smo nastavak naših konsultacija i koordinacije o regionalnim pitanjima", dodao je on, pojašnjavajući koji su sve sporazumi i ugovori potpisani.

Na sastancima, lideri zemalja koje je posjetio Zaljevu, zahvalili su Turkiye na koracima koje je preduzela u odnosima s Egiptom.

Ranije ovog mjeseca, Turkiye i Egipat podigli su svoje diplomatske veze na nivo ambasada i zajednički imenovali ambasadore.

"Naravno, sada i naši ministri i naši privrednici razvijaju svoje odnose s Egiptom. Razvijanje odnosa s Egiptom će također značajno povećati naš ekonomski potencijal", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da će sljedeće sedmice odvojeno ugostiti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Turkiye 25. i 28. jula. Razgovarat će se o bilateralnim odnosima i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Upitan o izvještajima izraelskih medija o prenošenju izraelskog prirodnog gasa iz Mediterana u Evropu preko Turkiye, Erdogan je rekao:

"Najzdraviji projekt je isporuka prirodnog gasa u Evropu preko Turkiye".

Dodao je da su troškovi transporta prirodnog gasa s Mediterana u Evropu previsoki.

Erdogan je rekao da će Ankara, ako se prirodni gas prenosi preko Turkiye, ući u profitabilan proces korištenja gasa, a imat će i mogućnost da ga po određenoj stopi prebaci u Evropu.

"Ovim korakom, ovo je prvi put da uspostavljamo kontakt s Netanyahuom. Nadam se da će ovaj razvoj događaja biti početak mnogo toplijeg perioda u tursko-izraelskim vezama", dodao je on.



TRT Balkan / agencije