Mnoge historijske građevine su obnovljene i ponovo otvorene ove godine u Turkiye, oživljavajući kulturnu atmosferu zemlje.        Foto: Musab Abdullah Gungor-TRT World

Kako se 2023. godina završava, Turkiye je svjedočila mnogim "prvim" dešavanjima u umjetnosti i kulturi zemlje.

Nove zgrade su otvorene, dok su postojeće prošle restauraciju i ponovno otvaranje u kulturnom domenu, a svjetski napredak dogodio se na umjetničkoj sceni jer su turski umjetnici stekli globalnu reputaciju.

Osim toga, ove godine smo svjedočili novim otkrićima u drevnim gradovima, a sve veći broj turskih kulturnih baština je na listi UNESCO-a.

Sakupili smo neke od najznačajnijih trenutaka koji zauzimaju posebno mjesto za Turkiye.

Januar 2023: Otvorena biblioteka Rami u kasarni Rami iz osmanskog doba iz 18. stoljeća

Rami biblioteka u Istanbulu svečano je otvorena početkom 2023. godine i smještena je u zgradi iz 18. stoljeća koja je ranije služila kao vojna kasarna.

Biblioteka, najveći kompleks u Evropi, nudi kolekciju od milion knjiga i specijalnih biblioteka i zajedničkih prostorija koje privlače čitaoce svih uzrasta.

Maj 2023: Istanbul Modern otvoren u luci Galata

Po završetku nove zgrade, koju je dizajnirao Renzo Piano Building Workshop, Istanbul Modern se ponovo vratio na obalu Istanbulskog moreuza, s golubovima i galebovima koji rado koriste reflektirajući bazen na nivou terase.

Nova istanbulska moderna prostire se na 10.500 kvadratnih metara i prikazuje umjetnička djela od 1945. do danas.

Maj 2023: Djelo Refika Anadola „Živa arhitektura“ izloženo u Gaudijevoj Casi Batllo

Poznati turski umjetnik digitalnih medija Refik Anadol napravio je audio-vizuelni performans "Living Architecture: Casa Batllo" u Barceloni, Španija, u čast Antonija Gaudija, izvanrednog katalonskog arhitekte koji je preminuo 1926.

Anadol je koristio klimatske podatke koje je prikupio iz grada Barcelone u realnom vremenu i radio je arhivsko istraživanje s timom Casa Batllo. On je redizajnirao zgradu i kreirao dinamičku skulpturu od podataka umjetne inteligencije (AI) koristeći fasadu zgrade kao platno.

Mapiranje verzije djela projektovano je u Casa Batllo pred gotovo 70.000 prisutnih. Također je bilo izložen u Rockefeller Plazi na Manhattanu u New Yorku.

Juni 2023: "OpenWork" turskog umjetnika osvaja javnu nagradu Londonskog bijenala

Umetničko delo Zeynep Melek Bulut „OpenWork“ počelo je da dočekuje posetioce u Kulturnom centru Ataturk, osvojivši javnu nagradu na Londonskom bijenalu kao delo izloženo u različitim delovima Londona.

Djelo je kasnije uvršteno u "Crvenu knjigu", koju su pripremili specijalni žiriji 'Gradonačelnika Londona' i 'Victoria & Albert Museum', navodeći najutjecajnija djela u posljednjih 20 godina.

Umjetnica se kroz svoj rad pitala: "Kada dođemo do kraja materijalnog svijeta, šta umjetnost stvara i kako uspostaviti vezu s njom?"

Juni 2023: Čuvena "Legenda o hiljadu bikova" Yasara Kemala adaptirana u transkulturalni mjuzikl

Legenda o hiljadu bikova (Binbogalar Efsanesi), čuveni roman preminulog turskog romanopisca Yasara Kemala iz 1971. godine, adaptiran je u mjuzikl, koji je premijerno prikazan na 51. Istanbulskom muzičkom festivalu 17. juna.

Kemalove riječi je grupa muzičara, uključujući Michaela Ellisona, Amerikanca, i Ulricha Mertina, Nijemca, pretvorila u kosmos zvukova i ritmova.

Uključili su tradicionalne turske instrumente i vokalne stilove u savremenu muziku, povećavajući kulturne susrete.

Juni 2023: 357 godina stara Vanikoy džamija otvorena nakon renoviranja, pretvorena u društveni centar

Nakon razornog požara u novembru 2020. godine, teško oštećena Vanikoy džamija je podvrgnuta opsežnom procesu restauracije nakon brzog pokretanja Generalne direkcije fondacija Ministarstva kulture i turizma.

Svjedočanstvo historije i arhitektonske veličine, džamija Vani Mehmed Efendi, poznata i kao Vanikoy džamija, kao rezultat toga je izašla iz pepela s obnovljenim sjajem.

Novi oblik strukture transformisao ga je u centar zajednice u skladu sa konceptom džamije u islamu, mjesto koje obuhvata sve. Od sada, osim što će biti bogomolja za stanovnike Istanbula kako bi obogatili svoj društveni život.

Septembar 2023: Rumijeva zaostavština Zelena kupola ponovo je otvorena za javnost

Kubbe-i Hadra, također poznat kao Zelena kupola, ikonski simbol Muzeja Mevlana, najposjećenijeg muzeja u Turkiye, ponovo je otvoren nakon tri godine i tri mjeseca restauratorskih radova.

Otprilike 8.500 keramičkih komada proizvedenih lokalno je pomno restaurirano pomoću horasan maltera.

Mještani i posjetitelji Konye koji posjećuju Mevlanu sada slave radost svjedočenja obnovljene slave ikone kupole i njene originalne anadolske seldžučke cigle i tradicionalnih tirkiznih pločica.

Septembar 2023: Prva crkva u historiji Republike Turkiye dočekala je posjetioce

Prva crkva sagrađena u doba Republike Turkiye, Sirijska pravoslavna crkva Svetog Efrema otvorila je svoja vrata za vernike u četvrti Yesilkoy na evropskoj strani Istanbula.

Dizajnirana je kao petospratnica u praznom prostoru latinsko-katoličkog groblja u Yesilkoyu.

Jedan sprat je bio rezervisan kao kulturna sala za okupljanje zajednice nakon misa ili ceremonija, kao što su krštenja, sahrane i venčanja, kao i za sastanke i konferencije. U prizemlju su biskupski konak, sobe za goste i parking.

Septembar 2023: Drevni grad Gordion u Turkiye dodat na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

Gordion je klasifikovan među najvažnije povijesne centre na drevnom Bliskom istoku, prema web stranici UNESCO-a.

Drevni lokalitet se nalazi oko 90 kilometara (56 milja) jugozapadno od Ankare na raskrsnici velikih carstava na istoku, kao što su Asirci, Babilonci, Hetiti i Rimljani.

Lokalitet je zauzimao strateški položaj na gotovo svim trgovačkim putevima koji su povezivali Egej i Mediteran sa Bliskim istokom kroz historiju.

Septembar 2023: U turskoj Hattushi otkriven novi indoevropski jezik

Novi jezik je identifikovan u ritualnom tekstu ispisanom na ploči u ruševinama Hatushe, drevne prijestonice Hetitskog carstva.

Ritualni tekstovi koje su napisali hetitski pisari odražavaju različite anadolske, sirijske i mezopotamske tradicije i lingvističke kontekste.

Ovo otkriće pruža vrijedan uvid u misteriozni lingvistički krajolik Anadolije kasnog bronzanog doba (otprilike od 1600. do 1200. godine p.n.e.), gdje se, prema stručnjacima, nije govorio hetitski.

Septembar 2023: Netaknut oltar otkriven u centralnoj Turkiye

Iskopavanje u srcu drevnog grada Savatra u centralnoj Turkiye otkrilo je izvanredan oltar koji je uključivao drevne grčke natpise.

Kroz natpise na oltaru, otkriveno je da je to bila donacija pozorištu od strane organizacije ili dinastije pod nazivom 'Aurelia', koja se nalazila u regiji.

Nakon ovog otkrića, stručnjaci su naglasili da je ono pružilo sveobuhvatno razumijevanje pozorišta tog doba i informacije o kulturnim i sociološkim strukturama tog perioda.

Septembar 2023: Azerbejdžanski solo koncertni violinista zauzeo drugo mjesto na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Poljskoj

Rođen u glavnom gradu Turkiye Ankari, Elvin Hoxha Ganiyev osvojio je različite nagrade na međunarodnim takmičenjima, a nedavno je osvojio drugo mjesto u finalnoj rundi Međunarodnog muzičkog takmičenja Karol Szymanowski u Poljskoj sa svojom interpretacijom 1. Violinskog koncerta Szymanowskog uz pratnju orkestra.

Oktobar 2023: Bursa Mevlevi Lodge izvodi prvi sama ritual nakon 98 godina

Osnovana 1615. godine po naredbi osmanskog sultana Ahmeda I. Ložu Bursa Mevlevi, koja je zakonom zatvorena 1925. godine, obnovljena je od strane Metropolitanske opštine Burse.

Još jednom ukrašena kitnjastim plafonskim ukrasima, složenim drvenim rezbarijama i skladnim pejzažom, četiri veka stara loža otvorena je zvaničnom ceremonijom u gradu.

Sastoji se od različitih delova kao što su vrtložna dvorana, grobnica, plemićki dvor, kuhinja, dedeganske (derviške) ćelije i elegantna recepcija, loža je bila simbol naslijeđa u regionu.

Oktobar 2023: Ilhami Atalay osvaja Veliku nagradu Predsjedništva za kulturu i umjetnost 2023. u području slikarstva

Ilhami Atalay, 75-godišnji umjetnik, tkač tapiserije i dizajner tepiha inspirira raznoliku grupu umjetnika i umjetničkih entuzijasta iz svih sfera života kroz svoje nedjeljne umjetničke kurseve u Istanbul Design Centru.

Atalay se zalaže za očuvanje tradicionalnog odnosa majstor-šegrt u turskoj umjetnosti i zanatu, s druge strane njeguje raznolikost unutar svijeta umjetnosti, pozdravljajući pojedince iz različitih sredina i iskustava u srcu Sultanahmeta.

Novembar 2023: Turkiye izabrana za člana Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a

Turkiye je izabrana za člana Komiteta za svjetsku baštinu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) za period 2023-2027.

Turkiye je dva puta ranije služila u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a u mandatima 1983-1989. i 2013-2017.

Novembar 2023: Grad gladijatora Stratonikeia u Turkiye otkrio je otiske stopala starih 1.900 godina

Otisci dječijih stopala otkriveni su u drevnom gradu Stratonikeia, poznatom i kao Grad gladijatora, u zapadnoj turskoj provinciji Mugla.

Drevni grad Stratonikeia je također uvršten na UNESCO-ovu privremenu listu svjetske baštine i poznat kao jedan od najvećih svjetskih mermernih gradova.

U antičkom gradu, značajnom za helenistički, rimski i vizantijski period, kao i za anadolske kneževine, otomansko i republičko doba, čuvaju se značajni artefakti.

7. decembra 2023: Četiri nova kulturna elementa Turkiye dodana su na UNESCO-ove liste kulturne baštine

Turske iftarske tradicije, umjetnost intarzija od sedefa, umjetnost iluminacije i mey/balaban zanatstvo ove godine ulaze na listu UNESCO-a.

Ovakav razvoj događaja dovodi Turkiye na drugu poziciju na globalnoj rang-listi zemalja s najvećim brojem upisanih na "UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa".

Također, broj kulturnih vrednosti zemlje na listi dostiže 30.

Decembar 2023: Desetine historijskih artefakata bit će vraćene u Turkiye iz SAD-a

Umjetnička djela anadolskog porijekla koja su ilegalno iznesena planirana su da budu dostavljena u Turkiye kao rezultat uspješne saradnje s Uredom Okružnog tužioca Manhattana i istražnom jedinicom Odjela za nacionalnu sigurnost.

Četrdeset i jedno kulturno dobro, uključujući bronzane glave, biste i srebrne figurice, vraća se kući, jer je ukupan broj artefakata vraćenih u Turkiye dostigao 30.059.

TRT Balkan