“Na samitu NATO-a sljedeće sedmice, ponovo ćemo se opredijeliti za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama“, dodao je Stoltenberg.     Foto: AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da će sljedeće sedmice sazvati sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon petog sastanka Stalnog zajedničkog mehanizma između Turkiye, Finske i Švedske u Briselu, Stoltenberg je rekao da se slažu da je pristupanje Švedske NATO-u u interesu sigurnosti svih saveznika.

Takođe je rekao da žele da upotpune punopravno članstvo Švedske što je prije moguće.

“Na samitu NATO-a sljedeće sedmice, ponovo ćemo se opredijeliti za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama“, dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je rekao da će sazvati sastanak s Erdoganom i Kristerssonom u ponedjeljak u Vilniusu u Litvaniji kao sljedeći korak u ovom procesu.

Odgovarajući na pitanje novinara Anadolu o nedavnim reakcijama širom svijeta na Švedsku zbog spaljivanja islamske svete knjige Kurana, što se dogodilo prošle sedmice ispred džamije u Stockholmu, i da li misli da bi Švedska mogla imati efikasan mehanizam za borbu protiv terorizma ili bi to predstavljalo opterećenje za NATO, Stoltenberg je rekao da je Švedska “ispunila svoje obaveze“ u okviru trilateralnog memoranduma.

Rekao je da je razlog današnjeg sastanka da se prevaziđe vidljivi jaz.

Domaćin petog sastanka Stalnog zajedničkog mehanizma bio je Stoltenberg, a prisustvovale su mu delegacije Turkiye, Finske i Švedske.

Samita lidera NATO-a održaće se u Vilniusu 11. i 12. jula.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog u junu 2022. u Madridu i pozabavi se sigurnosnim zabrinutostima Ankare.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti prijem Stockholma u NATO. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

TRT Balkan / agencije