Očekuje se da će u fokusu razgovora biti produženje Istanbulskog sporazuma o žitu i kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.     Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trebao bi u četvrtak doputovati u trodnevnu posjetu Turkiye, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje.
Ministarstvo je najavilo da će Stoltenberg razgovarati s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom, kao i s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom i ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom.

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti produženje Istanbulskog sporazuma o žitu i kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružiti podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

Turski predsjednik Erdogan je upozorio da Turkiye neće odobriti članstvo skandinavskih zemalja dok se ne riješi zabrinutost Ankare.

Finska i Švedska su se također usaglasile da se pozabave neriješenim zahtjevima Ankare za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenika za terorizam.

Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

TRT Balkan / agencije