COGAT je naveo da su oko 322 kamiona sa humanitarnom pomoći ušla u Gazu u nedjelju.    Foto: AA

Turkiye je na vrhu liste zemalja koje pružaju humanitarnu pomoć Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze usred smrtonosne izraelske ofanzive, podaci su Izraelske koordinacione kancelarije za poslove na okupiranim palestinskim teritorijama (COGAT).

Podaci koje je objavio COGAT pokazali su da su Turkiye i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) osigurali po 26 posto ukupne količine pomoći donirane Pojasu Gaze.

Saudijska Arabija i Katar dali su 15 posto, odnosno sedam posto pomoći, stavljajući ih na treće i četvrto mjesto na listi.

COGAT je naveo da su oko 322 kamiona sa humanitarnom pomoći ušla u Gazu u nedjelju.

Broj je, međutim, daleko od broja kamiona pomoći potrebnih za rješavanje strašnih potreba Palestinaca u opkoljenoj enklavi.

Vladin ured za medije sa sjedištem u Gazi kaže da je Gazi svakodnevno potrebno 1.000 kamiona humanitarne pomoći.

Osim toga, sedam od 74 vozila hitne pomoći kojima je dozvoljen ulazak u Pojas Gaze donirala je Turkiye.

Turkiye nastavlja isporučivati ​​opsežnu humanitarnu pomoć Gazi u koordinaciji s Egiptom od početka izraelskih napada.

S druge strane, Turkiye nastavlja pružati pomoć bolesnima i povrijeđenima koji nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti nakon izraelskih napada na Gazu. U tom kontekstu, Turkiye je izvela mnoge operacije evakuacije za bolesne i povrijeđene koji nisu mogli nastaviti liječenje u Gazi.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.297 Palestinaca, a da su ranjene 72.654 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije