Turski predsjednik Erdogan danas će u Canakkaleu prisustvovati programu obilježavanja Dana sjećanja na šehide i 109. godišnjice pomorske pobjede na Canakkaleu.             Foto: AA

Širom Republike Turkiye danas se na prigodne načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 109. godišnjica pomorske pobjede na Canakkaleu.

U Europi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkale odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turkiye i šire.

"Pobjeda u Canakkaleu bila je veličanstvena historijska pobjeda koja je bacila na koljena najmodernije vojske tog vremena i u historiju upisala izreku 'Canakkale je neosvojivo'", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na društvenoj mreži X, te dodao:

"Vjera i odlučnost naših herojskih vojnika i jedinstven uspjeh postignut u Canakkaleu uz žrtve naše nacije također su inspirirali naš otpor koji će donijeti pobjedu u našem Ratu za nezavisnost."

Erdogan je tom prilikom iskazao rahmet i odao počast svim šehidima Canakkalea.

Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Canakkaleu obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen-obilježja. Vijenci su položeni i na anitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Turski predsjednik Erdogan danas će u Canakkaleu prisustvovati programu obilježavanja Dana sjećanja na šehide i 109. godišnjice pomorske pobjede na Canakkaleu.

Kasnije tokom dana prisustvovat će i svečanosti otvorenja Ataturkovog republičkog tornja u Ankari.

TRT Balkan / agencije