Turkiye će, u skladu sa dogovorom koji je postigla s Moldavijom, od 1. oktobra toj zemlji dnevno izvoziti dva miliona kubnih metara plina.       Foto: AA

Turkiye će, u skladu sa dogovorom koji je postigla s Moldavijom, od 1. oktobra toj zemlji dnevno izvoziti dva miliona kubnih metara plina.

U saopćenju turske kompanije za cjevovode i transport nafte BOTAS navedeno je da se nastavljaju pregovori s mnogim zemljama i kompanijama za nove izvozne ugovore, a u skladu s vizijom "Stoljeće energije".

Dodano je da BOTAS i dalje ostaje garancija sigurnosti opskrbe energijom Evrope s ugovorima o izvozu koje potpisuje jedan za drugim. U tom kontekstu, BOTAS je potpisao još jedan ugovor o izvozu prirodnog gasa s kompanijom East Gas Energy Trading, koja ima aktivnu ulogu u regiji, a posebno na energetskom tržištu Moldavije.

"BOTAS, koji je sklopio važne sporazume o izvozu prirodnog gasa u Grčku, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju putem plinovoda, prenosit će dva miliona kubnih metara plina dnevno u Moldaviju u okviru sporazuma, počevši od 1. oktobra", istaknuto je u saopćenju.

TRT Balkan / agencije