Guler je naglasio da će se sljedeće godine obilježiti 100. godišnjica bilateralnih odnosa.          Foto: AA

Otokar i Nurol Makina, proizvođači kopnenih vozila turske odbrambene industrije, izvest će više od 230 oklopnih borbenih vozila 4X4 i 6X6 u Estoniju.

U Tallinnu, glavnom gradu Estonije, održana je ceremonija potpisivanja ugovora za vozila 4X4 i 6X6 koja će snagama sigurnosti ponuditi Estonski centar za odbrambena ulaganja (ECDI).

Na svečanosti su pismo namjere potpisali turski ministar odbrane Yasar Guler i estonski ministar odbrane Hanno Pevkur, a protokol o saradnji u odbrambenoj industriji dviju zemalja potpisali su predsjednik Direkcije za odbrambenu industriju Predsjedništva Turkiye Haluk Gorgun i generalni direktor Estonskog centra za ulaganja u odbranu (ECDI) Magnus Valdemar Saar.

Prema informacijama iznesenim na svečanosti, u sklopu ugovora estonskim će snagama sigurnosti biti stavljeno na raspolaganje oko 230 vozila za oko 200 miliona eura.

Guler je u svom govoru na svečanosti rekao da će potpisano pismo namjere unaprijediti izvrsne odnose dvije zemlje, te omogućiti veću saradnju u odbrambenoj industriji i između firmi.

Istakao je kako između dvije zemlje postoje vrlo dobri odnosi koji se temelje na međusobnom uvažavanju.

Guler je naglasio da će se sljedeće godine obilježiti 100. godišnjica bilateralnih odnosa.

"Odnosi u odbrambenoj industriji zbližit će dvije zemlje. Proizvodi turskih firmi dodatno će ojačati estonsku vojsku i pridonijeti regionalnoj sigurnosti", rekao je Guler.

Estonski ministar odbrane Pevkur rekao je da će se odnosi dvije zemlje, posebno u odbrambenoj industriji, značajno povećati u drugih 100 godina odnosa.

Navodeći da rade na raznim projektima kao odbrambena industrija, Pevkur je rekao: "Nakon ukrajinsko-ruskog rata shvatili smo da nemamo puno vremena za jačanje odbrane. Čuli smo jako dobre stvari o ovim vozilima".

Gorgun je rekao da su potpisanim sporazumima i ugovorima započeli saradnju u području odbrane sa svojom NATO saveznicom Estonijom.

Izražavajući da su odbrana i sigurnost Estonije od velike važnosti za Turkiye, Gorgun je rekao: "Uvijek smo spremni ponuditi isplativa rješenja za brzu isporuku prema standardima NATO-a za sve vaše odbrambene i sigurnosne potrebe".

Generalni direktor ECDI-ja Magnus Valdemar Saar rekao je da su odlučili sarađivati ​​s turskim dobavljačima kako bi povećali mogućnosti koje su dostupne estonskim snagama sigurnosti.

Navodeći da su u prošlosti sklapali male ugovore s turskim firmama, Saar je naglasio da će ovaj put provesti ambiciozan plan.

TRT Balkan / agencije