Četvoročlani tim će tokom dvonedjeljnog boravka uraditi više od 30 naučnih eksperimenata, a Gezeravci je odgovoran za 13.     Foto: AA  

Nastavljajući svoju misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prvi turski svemirski putnik, Alper Gezeravci, u četvrtak izvodi naučni eksperiment fokusiran na mikroalge, objavila je Svemirska agencija Turkiye.

U eksperimentu "Algalspace", koji je razvio istanbulski tehnički univerzitet Yildiz, upoređivaće se podaci o rastu antarktičkih i umjerenih mikroalgi u svemiru, a po prvi put će biti provedena studija o korištenju polarnih algi u svemiru. U svemiru će se alge istraživati za korištenje u regeneraciji kiseonika iz ugljen-dioksida, dodatnom snabdijevanju hranom, poboljšanju vode i održavanju života.

Misija Ax-3, u kojoj učestvuje prvi astronaut iz Turkiye Alper Gezeravci, lansirana je krajem prošle sedmice iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi na raketi Falcon 9 privatne svemirske kompanije SpaceX, a kasnije se spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom, u orbiti iznad Zemlje.

Četvoročlani tim će tokom dvonedjeljnog boravka uraditi više od 30 naučnih eksperimenata, a Gezeravci je odgovoran za 13.

TRT Balkan / agencije