U Turkiye se obilježava sjećanje na Ataturka: Dan omladine i sporta

U Turkiye se obilježava sjećanje na Ataturka: Dan omladine i sporta

19. maj označio je početak Rata za nezavisnost, koji je otvorio put modernoj Republici Turkiye.
Ataturk je 1938. godine 19. maj posvetio mladima turskog naroda kao Dan omladine i sporta.        Foto: AA

Turkiye obilježava sjećanje na Ataturka, Dan omladine i sporta, prekretnicu kojom se obilježava početak Rata za nezavisnost zemlje.

19. maj 1919. bio je dan kada je Mustafa Kemal Ataturk – kasniji osnivač Republike Turkiye – stigao u crnomorski grad Samsun iz Istanbula da pokrene rat koji je četiri godine kasnije pretvorio naciju u modernu Turkiye.

Ataturk je dobio mjesto generalnog inspektora osmanske vojske u Anadoliji kada je Istanbul, tada glavni grad Osmanskog Carstva, bio pod okupacijom savezničkih snaga.

Postupio je protivno naredbama osmanskih vlasti i pokrenuo pokret koji je kasnije prerastao u Rat za nezavisnost. On je pridavao veliku važnost datumu kada je kročio u Samsun i smatrao je 19. maj svojim rođendanom kada su od njega tražili tačan datum.

Ataturk je 1938. godine posvetio 19. maj mladima turske nacije kao Dan mladosti i sporta – državni praznik kojim mladi ljudi učestvuju u sportskim i kulturnim aktivnostima uz službene ceremonije širom zemlje.

Erdoganova poruka

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je naciji.

"Čestitam vam uz najiskrenije osjećaje za 19. maj, komemoraciju Ataturka, Dan omladine i sporta", naveo je Erdogan u poruci.

"Datum 19. maj 1919. godine, koji je turskoj omladini poklonio Gazi Mustafa Kemal, simbol je oživljavanja duha otpora naših predaka s velikom vjerom i uvjerenjem, čak i usprkos nemogućnostima ", rekao je Erdogan.

"19. maj je dan kada je turski narod počeo pisati jedan od najvećih herojskih epova koje je historija ikada vidjela, uzvikujući da neće pokleknuti pred ugnjetavanjem u jedinstvu i solidarnosti protiv imperijalističkih snaga."

"Najviše vjerujemo našoj mladosti kada osmišljavamo i provodimo demokratske i razvojne iskorake naše zemlje", rekao je.

Kako se Turkiye bude razvijala i rasla, "dat će više podrške mladima kako bi mogli ostvariti svoje snove", naglasio je Erdogan.

Erdogan će se pridružiti mladima na okupljanju u Istanbulu u petak. Ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu također će se sastati s mladima koji dolaze iz Turske Republike Sjeverni Kipar i 81 turske pokrajine te će posjetiti Anitkabir.

I ostali turski zvaničnici i političke ličnosti također obilježavaju 19. maj i trebalo bi da prisustvuju raznim događajima tokom dana.

TRT Balkan / agencije