Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu najavio je kako bi 10. maja u Moskvi trebao biti održan sastanak šefova diplomatije Turkiye, Rusije, Irana i Assadovog režima.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu najavio je kako bi 10. maja u Moskvi trebao biti održan sastanak šefova diplomatije Turkiye, Rusije, Irana i Assadovog režima.

Cavusoglu je gostovao na turskoj televiziji NTV, gdje je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima. Između ostalog, najavio je sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije, Sirije i Irana.

"Vrlo vjerovatno da će biti održan. Prethodno je održan sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova. Sada su prijedlozi datuma stigli od Rusa. Takav će se sastanak vjerojatno održati 10. maja. Trenutno je predsjednik Irana (Raisi) na afričkoj turneji. Stoga nije jasno ko će tačno učestvovati iz Irana. Hoće li to biti ministar ili će doći neko drugi? Nije razjašnjeno, ali čini se da ćemo održati ovaj sastanak planiran u Moskvi", rekao je Cavusoglu.

Osvrnuvši se i na aktuelna dešavanja u Sudanu, Cavusoglu je rekao kako Turkiye razmatra privremeno premještanje ambasade iz Kartuma, glavnog grada Sudana, u Port Sudan zbog intenzivnih sukoba.

Jedna od tema razgovora bio je i sporni "Spomenik Nemesis" podignut u Armeniji.

Cavusoglu je podsjetio kako su Azerbejdžan i Turkiye poduzeli mnoge korake za normalizaciju odnosa s Armenijom nakon Drugog rata u Karabahu.

"Spomenik su podigli radi veličanja terorističke organizacije, koja je ubila naše diplomate, kao i terorista koji su mučili našu azerbejdžansku braću i naše građane 1920-ih godina. Stoga, kao čovjek na čelu Ministarstva, i institucije koja je nakon sigurnosnih institucija dala najviše šehida, ovakvo nešto ne mogu prihvatiti", rekao je Cavusoglu.

Naveo je kako obrazloženja armenske strane "da je općina izgradila spomenik i da nemaju ovlasti" smatra neiskrenim i netačnim.

"Naravno, na sve to nećemo sjediti skrštenih ruku. Zatvorili smo naš zračni prostor za armenske avione", poručio je Cavusoglu.

TRT Balkan / agencije