"Sada je neophodna trenutna pauza kako bi ušla pomoć i izvukli taoci. Situacija je očajna”, rekao je Cameron uoči putovanja u regiju.               Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron posjetit će Bliski istok i Turkiye kako bi "pozvao regionalne lidere da rade s njegovom zemljom na postizanju održivog primirja u Gazi".

U saopštenju Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj navodi se da će Cameron, koji putuje u regiju treći put u posljednja dva mjeseca, tražiti podršku za oslobađanje "talaca i dostizanje održivog, trajnog prekida vatre".

"Ministar vanjskih poslova putuje ove sedmice na Bliski istok i Turkiye gdje će pozvati regionalne lidere da rade sa Ujedinjenim Kraljevstvom na postizanju održivog primirja u Gazi, kako bi Izraelci i Palestinci mogli zajedno graditi mirnu budućnost", navodi se.

Dodaje se da "niko ne želi da ovaj sukob traje trenutak duže nego što je potrebno."

"Sada je neophodna trenutna pauza kako bi ušla pomoć i izvukli taoci. Situacija je očajna”, rekao je Cameron uoči putovanja u regiju.

Dodao je da će s partmerima na Bliskom istoku raditi na izgradnji plana za prelazak "pauze na održivi, trajni prekid vatre bez povratka na neprijateljstva.”

"Takav plan bi zahtijevao od Hamasa da pristane na oslobađanje svih talaca, da Hamas više ne bude zadužen za raketne napade Gaze na Izrael i da postoji sporazum da se palestinske vlasti vrate u Gazu", rekao je Cameron.

Cameron će posjetiti Izrael kako bi razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom vanjskih poslova Katzom.

“Očekuje se i da će izraziti zabrinutost Ujedinjenog Kraljevstva zbog velikog broja civilnih žrtava”, navodi se.

Cameron će “ponoviti da više prijelaza mora biti otvoreno duže za isporuku pomoći u Gazu, uključujući luku u Ashdodu i prelaz Kerem Shalom, te da se voda, gorivo i struja moraju vratiti.

On će se također sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom i "istaknuti dugoročnu podršku Velike Britanije rješenju s dvije države kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti rame uz rame u miru".

Cameron će kasnije otići u Katar i Turkiye, navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije