Kritike glasnogovornika turske AK partije Omera Celika uslijedile su nakon što su propalestinske demonstracije u Evropi naišle na ograničenja i zabrane, što je izazvalo zabrinutost za slobodu izražavanja.        Foto: AA

Pritisak zapadnih vlada na demonstracije podrške Palestini i usvajanje pristupa koji kriminaliziraju podršku palestinskom narodu su neprihvatljivi, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vladajuće turske AK partije.

“Akcije izraelskih snaga sigurnosti protiv naroda Gaze krše sve humanitarne vrijednosti, ljudska prava i međunarodno pravo”, rekao je Omer Celik, koji je i potpredsjednik AK partije.

“Ljudi širom svijeta imaju svako pravo da reaguju na ovo.”

Celikove kritike uslijedile su nakon što su propalestinske demonstracije u Evropi naišle na različita ograničenja i zabrane, što je izazvalo zabrinutost za slobodu izražavanja i okupljanja.

“Oni pokušavaju kriminalizirati demonstracije podrške Palestini. Oni koji pokušavaju zabraniti ove demonstracije zarad savjesti i vitalnosti čovječanstva, promovišu oblik fašizma”, rekao je Celik.

“U mnogim zapadnim zemljama, pritisci koji se vrše na demonstracije podrške Palestini na javnim trgovima i univerzitetima samo su pokušaj nekih da prikriju vlastita nedjela”, rekao je on.

“Oni koji primjenjuju selektivnu pravdu, čak i na smrt djece, nemaju pravo govoriti o pravdi.”

Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska su evropske zemlje koje predvode potez za zabranu propalestinskih protesta, a francuske vlasti idu dalje i zabranjuju upotrebu palestinskih zastava.

Sukob koji je u toku

Izraelske snage pokrenule su kontinuiranu i snažnu vojnu ofanzivu na Gazu nakon vojne ofanzive palestinske grupe Hamas na izraelskim teritorijama.

Sukob je počeo kada je Hamas pokrenuo operaciju “Poplava Al-Aksa” – višestruki iznenadni napad uključujući salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael preko kopna, mora i zraka.

Hamas je rekao da je njihov napad odmazda za napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju “Željezni mačevi” protiv Hamasovih ciljeva unutar Gaze.

Taj odgovor proširio se na prekid opskrbe vodom i strujom u Gazi, dodatno pogoršavajući uslove života u području koje se nalazi pod teškom blokadom od 2007. godine.

TRT Balkan