Dvojica čelnika su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o najnovijim dešavanjima.          Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi razgovarali su u ponedjeljak o najnovijim tenzijama između Izraela i Palestine, koje su u subotu prerasle u smrtonosne sukobe.

Dvojica čelnika su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o najnovijim dešavanjima i mogućim koracima za okončanje tenzija, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Turkiye.

Palestinska grupa otpora Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju "Oluja Al-Aksa" protiv Izraela rano u subotu, ispalivši brojne rakete. Navodi se da je iznenadni napad bio odgovor na upade u džamiju Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 687, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Takođe se navodi da je broj ranjenih dostigao 3.726.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navodi da je u napadima iz Gaze najmanje 900 Izraelaca izgubilo život, a 2.616 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije