Pogled na planinu Agri, najviši vrh Turkiye, iz okruga Ozalp u Vanu, 14. aprila 2022.       Foto: AA

Francuska je u četvrtak branila kontroverznu objavu na društvenim mrežama o Armeniji koja prešutno podržava teritorijalne ambicije ultranacionalističkih Armena.

Objava od utorka na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna, u vrijeme njene posjete Armeniji ove sedmice, pokazala je fotografiju planine Agri, lokaliteta koji je dobro poznat da pripada istoku Turkiye, ali koji neki Armeni ipak smatraju dijelom svoje zemlje.

Na konferenciji za medije Ministarstva vanjskih poslova u Parizu, glasnogovornica je upitana da li Francuska vjeruje da planina pripada Armeniji - je li Colonna "pogrešno informisana" o ovom pitanju - i je li znala da bi takva objava uznemirila mnoge Turke.

"Planina Agri je simbolična scena kada se gleda iz Armenije - jer je blizu granice", rekla je glasnogovornica Anna-Claire Legendre u odgovoru.

Fotografija je objavljena povodom Colonnine posjete Armeniji, rekla je, dodavši da Armenija nema teritorijalnih ambicija, a Francuskoj je to jasno.

Turkiye kritikuje Ministarstvo vanjskih poslova Francuske

Serdar Kilic, specijalni izaslanik Turkiye za dijalog sa Armenijom, naglasio je da je planina potpuno unutar turskih granica.

„Gospodine ministre, ta planina na slici je planina Agri, koja se nalazi u granicama Turkiye i samim tim je sastavni dio Turkiye“, rekao je Kilic.

"Stoga, bojim se da ili imate vrlo nejasnu svrhu svoje posjete ili vam je prijeko potrebno osnovno geografsko obrazovanje."

Turkiye i Armenija već dugo imaju zategnute odnose, iako je međusobno imenovanje specijalnih izaslanika u decembru 2021. bio korak za poboljšanje odnosa.

Granica između Republike Turkiye i Armenije uspostavljena je Ugovorom iz Karsa prije više od 100 godina, 1921.

TRT Balkan