Najopsežniji regionalni sajam trgovine mješovite robe MUSIAD EXPO održan je 19. put u Istanbulu.      Foto: AA

Najopsežniji regionalni sajam trgovine mješovite robe MUSIAD EXPO održan je 19. put u Istanbulu i od 2. do 5. novembra okupio je investitore, industrijalce i poduzetnike iz svih dijelova svijeta.

Organizator sajma, Udruženje nezavisnih industrijalaca i poslovnih ljudi (MUSIAD), saopćio je da su zadovoljni što su i ove godine okupili hiljade učesnika u Sajamskom i kongresnom centru TUYAP u Istanbulu.

Sajam se održava svake dvije godine i redovno okuplja i predstavnike diplomatskog kora, a i ove godine su održani skupovi Susret ambasadora D8, Međunarodni poslovni forum i Prijem predstavnika stranih misija.

Ističući da srce komercijalne diplomacije kuca na MUSIAD EXPO-u, predsjednik MUSIAD-a Mahmut Asmali naveo je u svom osvrtu da je taj sajam stekao veliki potencijal i utjecaj na polju kreiranja trendova u međunarodnoj trgovini. On je kazao da je MUSIAD dokazao svoje organizacijske sposobnosti i da njegov EXPO predstavlja svojevrsni festival komercijalne diplomacije.

Navodeći da su postigli svoje ciljeve u vezi s razvojem događaja, Asmali je kazao da je to bio najveći sajam u historiji MUSIAD EXPO-a.
"MUSIAD EXPO raste i jača iz dana u dan uz svoju multisektorsku i multikulturalnu strukturu. Među najprestižnijim organizacijama je u Turkiye i regiji. Manifestacija na kojoj se organiziraju i međunarodni programi svojim sudionicima nudi izvanredno sajamsko iskustvo. Krenuli smo s ciljem da okupimo 100.000 učesnika iz 124 države, a informacije s terena su veoma dobre“, naveo je Asmali.

On je dalje kazao da, uz sve ove dojmove i informacije, mogu biti ponosni što su potpisali najveći i najopsežniji sajam te vrste u Turkiye i regiji.

“Ostvarili smo svoje ciljeve i naš virtuelni sajam još će neko vrijeme okupljati poslovne ljude. Gotovo 600 kompanija otvorilo je štandove na površini od 25.000 kvadratnih metara“, naveo je on i dodao da o organizaciji tako velikog skupa brine kvalifikovan i iskusan tim.

MUSIAD EXPO kreirao je mogućnost uspostave saradnje između turskih firmi i kompanija iz brojnih država, uključujući Alžir, Saudijsku Arabiju, Njemačku, Irak, Pakistan, Rusiju, Egipat, Indoneziju, Jordan, Austriju i Maroko. O nivou koji je sajam dostigao govori i činjenica da su na njemu učestvovali i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik parlamenta te zemlje te brojni ministri i visoki zvaničnici iz više zemalja.

Potpisani sporazumi o saradnji sa 17 organizacija iz 11 zemalja

Na ovogodišnjem MUSIAD EXPO-u potpisani su sporazumi o suradnji između MUSIAD-a i 17 organizacija iz 11 zemalja. Sporazumi dodatno unapređuju trgovinu između tih zemalja.

“U okviru MUSIAD EXPO-a održan je Sastanak komercijalne diplomatije uz sudjelovanje ambasadora zemalja D8, Prijem diplomatskih misija uz sudjelovanje ambasadora i generalnih konzula, Svjetski generalni Upravni odbor MUSIAD-a, B2B poslovni sastanci i Ceremonija potpisivanja sporazuma o saradnji“, naveo je Asmali.

Glavna tema 26. Međunarodnog poslovnog foruma-IBF kongresa, koji je organiziran uz učešće MUSIAD-ovih podružnica i predstavnika brojnih zemalja članica foruma, bila je Sigurnost hrane i očuvanje generacije. O toj temi je održan i panel s tri odvojene sesije.

“Mobilizirani smo i za zaštitu novih generacija i porodice koji su naš najveći kapital i snaga. Sporazumi o razumijevanju potpisani sa 17 različitih organizacija iz 11 različitih zemalja, uključujući Kinu, Gambiju, Demokratski Kongo, Nigeriju, Keniju, Maroko i Maleziju, ojačat će međudržavnu trgovinu i napraviti korak dalje. U isto vrijeme, saradnju između D8 i MUSIAD-a učinit ćemo sveobuhvatnijom sporazumom potpisanim uz učešće glavnog sekretara grupe D8 Isiaka Abdulkadira Imama“, kazao je Asmali.

MUSIAD je implementirao dvije nove strukture na EXPO-u

Ističući kako je Turkiye sigurna luka globalne trgovine u novom ekonomskom poretku, Asmali je kazao da su uvedene dvije nove strukture koje će biti servis poslovnim ljudima koji žele ulagati u tu zemlju i otvoriti se svijetu.

“U okviru MUSIAD EXPO-a implementirali smo dvije inovacije koje će unijeti dinamiku u međunarodnu trgovinu. Jedna od njih je MUSIAD International Investment Support Office, čije je kratko ime MUSIAD Invest. Time usmjeravamo investitore koji žele ulagati u Turkiye. Osim toga, osnovali smo MUSIAD trgovinski ured, gdje prikupljamo informacije i sve komercijalne aktivnosti naših članova u zemlji i inozemstvu“, pojasnio je on.

MUSIAD je pokrenuo i inicijative za Investicijski fond rizičnog kapitala.

“U jeku provedbe nacionalne vizije Stoljeće Turkiye, nizat će se pobjede Anadolije, pobjede Turkiye, našeg naroda. Kao poslovni svijet, spremni smo za novo stoljeće naše zemlje“, zaključio je čelnik MUSIAD-a Asmali.

AA