Arktička naučna ekspedicija izvedena je tokom jula, koji je bio najtopliji mjesec do sada u historiji.      Foto: AA

11-člani tim turskih naučnika početkom augusta vratio se u Turkiye nakon uspješnog jednomjesečnog putovanja u sklopu treće Nacionalne arktičke naučnoistraživačke ekspedicije.

Ekspedicija je provedena na istraživačkom brodu PolarXplorer pod norveškom zastavom, pod pokroviteljstvom Predsjedništva i Ministarstva industrije i tehnologije i koordinacijom Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja Turkiye – istraživačkog centra Marmara (TÜBITAK MAM). Tim je izvršio opsežne naučne aktivnosti na 28 različitih stanica u arktičkom regionu.

Arktička naučna ekspedicija izvedena je tokom jula, koji je bio najtopliji mjesec do sada u historiji. Na Svalbardu i Jan Mayenu naučnici su posmatrali utjecaj klimatskih promjena na glečere koji se tope i odvajaju u more.

Prema podacima prosječne raspodjele morskog leda prikupljenim tokom mjeseca jula 2022. i 2023. godine, uočeno je smanjenje temperature za oko 3 posto.

Ova stopa predstavlja količinu morskog leda koja je ekvivalentna otprilike 215.000 fudbalskih terena koji se otopio i slio u okean.

Tokom jednog od uzorkovanja na 11. stanici, koja se nalazi na 80,1 stepenu geografske širine, tim je morao privremeno pauzirati svoj rad kada su dva polarna medvjeda prišla njihovom istraživačkom brodu.

Polarne medvjede sve više privlači ljudsko prisustvo zbog klimatskih promjena, jer rastuće temperature i topljenje morskog leda utječu na njihovo stanište i izvore hrane.

Kapetan Ozgun Oktar, vođa ekspedicije, naglasio je prijetnju s kojom se polarni medvjedi suočavaju rekavši da "do 2030. godine možda neće ostati leda u ljetnoj sezoni, što znači da će biti izgubljena hranilišta polarnih medvjeda”.

Treća Nacionalna arktička naučnoistraživačka ekspedicija uspješno je ostvarila svoje naučne ciljeve, rasvijetlivši ključna ekološka pitanja vezana za arktički region i njegov utjecaj na globalne klimatske obrasce.

TRT Balkan