Peters je tokom posjete Turkiye posebno skrenuo pažnju na ubijanje djece u izraelskim napadima na Gazu.     Foto: AA

Novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters opisao je situaciju u Gazi kao “katastrofu” te pozvao na postizanje rješenje o dvije države za trajni mir na Bliskom istoku.

“Želimo trajni mir. Želimo dvodržavno rješenje što je prije moguće. Želimo mir u Gazi. Ne možemo priuštiti da samo gledamo, stojimo po strani i ne radimo ništa u vezi sa ovom katastrofom”, rekao je Peters u razgovoru za agenciju Anadolu.

Ubijanje djece u Gazi

Peters je tokom posjete Turkiye posebno skrenuo pažnju na ubijanje djece u izraelskim napadima na Gazu.

"Osuđujemo svaki napad", rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova.

Peters je istakao da se u tom pogledu ne može praviti razliku na osnovu spola ili starosti i da svako ubistvo smatra "nemoralnim".

"Na humanitarnom nivou, uložili smo značajan napor da budemo sigurni da možemo pomoći iako smo toliko udaljeni od ovih područja humanitarne katastrofe", dodao je Peters.

Ministar Peters je također rekao da Hamasov napad 7. oktobra smatra "terorizmom".

Odnosi sa Turkiye

Također se dotakao odnosa njegove zemlje sa Turkiye, napominjući da dvije države imaju veoma bliske veze u mnogim oblastima.

"Naša zadaća je da razmotrimo svaku priliku za proširenje ekonomskih odnosa. Postoje također bliski kulturni i politički odnosi sa Turkiye", kazao je Peters, koji je u Tursku stigao povodom Dana Anzaka.

Širom Australije i Novog Zelanda 25. aprila se obilježava Dan Anzaka.

Selo Anzak u kojem se tradicionalno obilježava godišnjica kopnene bitke na Canakkale u Turkiye je akronim koji trajno podsjeća na učešće australske i novozelandske vojske u toj bitci (Australian and New Zeland Army Corps).

TRT Balkan / agencije