Finska je službeno pristupila NATO-u u utorak.     Foto: Reuters

"Zvanično pristupanje Finske NATO-u i kontinuirani napori Švedske da se pridruži alijansi okončali su "eru sigurnosti" u nordijskom regionu", izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Širenje NATO-a je okončalo ovu eru, potpuno zatvorilo svaki razgovor o tome da je ovaj region potpuno siguran. To je nova stvarsnost", rekla je Zaharova u intervjuu za radio Sputnjik.

Zaharova je rekla da se Washington, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u februaru, bavio "propagandom svega što je uništilo evropsku sigurnost".

"Zapravo, to se sada dogodilo sjevernoj Evropi", rekla je Zaharova, ističući da je neutralni status nordijskih zemalja ono što je dugo vremena predstavljalo "sigurnosni oreol" u regionu.

Zaharova je također rekla da su kontakti SAD-a s Evropom o sigurnosnim pitanjima zasnovani na "čisto ličnim, pragmatičnim i oportunističkim interesima" koji nisu povezani sa sigurnošću same Evrope.

"Kada počne razgovor između predstavnika SAD-a i Evropljana o sigurnosnim pitanjima, biće problema", dodala je Zaharova.

Finska je službeno pristupila NATO-u u utorak, a ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto uručio je potpisani sporazum o pristupanju američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu tokom zvanične ceremonije u Briselu.

Istovremeno, pridruživanje Švedske alijansi zavisi od toga da li će ispuniti niz obećanja koje je dala Ankari prošle godine kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Mađarska također tek treba da ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u.

TRT Balkan / agencije