Turski ministar Hulusi Akar je istakao da se nakon sastanaka očekuje nekoliko pozitivnih koraka.      Foto: AA

Sastanak ministara odbrane i šefova obavještajnih službi Turkiye, Rusije, Sirije i Irana održat će se u utorak u Moskvi, najavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Akar je podsjetio da su se turski, ruski i sirijski ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi sastali u Moskvi 28. decembra prošle godine i odlučili da nastave održavati sastanke.

“Kasnije su razmijenjena mišljenja o učešću Irana na ovim sastancima. Ovo su odobrile nadležne institucije. Ovaj put kao kvartet pripremamo se za sastanak kojem će prisustvovati ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi”, rekao je Akar i dodao:

“Ovaj sastanak je zakazan za 25. april u Moskvi. Naš cilj je da pregovorima riješimo probleme i što prije omogućimo mir u regionu.”

Akar je istakao da se nakon sastanaka očekuje nekoliko pozitivnih koraka.

Dodao je da je Turkiye odlučna u borbi protiv terorizma i da ima za cilj da osigura da se Sirijci koji su u Turkiye dobrovoljno, sigurno i dostojanstveno vrate u domovinu.

“S braćom i sestrama Sirijcima smo zajedno, bilo da su u Turkiye ili Siriji. Ne dolazi u obzir da donesemo bilo kakvu odluku koja će ih dovesti u nevolje”, naglasio je ministar odbrane Turkiye.

TRT Balkan / agencije