Namjerava izroniti tek 9. juna, čime će biti navršen 100. dan njegove podvodne avanture.        Foto: Instagram/ drdeepse

Joseph Dituri boravi u jedinstvenom podvodnom hotelu smještenom na dnu devet metara duboke lagune u američkoj saveznoj državi Floridi i srušio je rekord najdužeg života pod vodom, a uspio je to u okviru podvodne misije koju vodi Fondacija za razvoj morskih resursa.

Dituri je do 13. maja proveo 76 dana pod vodom u sklopu Projekta Neptun 100, čime je ovaj medicinski istraživač i profesor na Univerzitetu Južne Floride srušio dosadašnji rekord, ali na društvenim mrežama je poručio da još ne planira prekinuti svoj boravak pod vodom.

“Od početka, moj primarni cilj je motiviranje nadolazećih generacija, razgovor s istraživačima specijaliziranim za život u moru i istraživanje sposobnosti ljudskog tijela u ekstremnim okruženjima“, dodao je Dituri u poruci koju je prenio CBS.

Namjerava izroniti tek 9. juna, čime će biti navršen 100. dan njegove podvodne avanture.

Prethodni rekord držali su Jessica Fain i Bruce Cantrell, koji su proveli 73 dana na istoj lokaciji pod nazivom Jules Undersea Lodge.

TRT Balkan / agencije