"Ovaj postupak mora odmah biti zaustavljen", naglasio je Keceli, ističući potrebu da se izraelski zločini jasno definiraju kako bi se spriječilo dalje kršenje međunarodnog prava.    Foto: TRT World

Turkiye je u srijedu snažno osudila izraelsku odluku kojom je odobreno 3.500 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, osudivši taj potez kao "dalju ekspanziju okupacije palestinskih teritorija".

“Plan koji su izraelske vlasti odobrile 6. marta za izgradnju 3.500 stambenih jedinica na Zapadnoj obali predstavlja dalje širenje okupacije palestinskih teritorija”, rekao je Oncu Keceli, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u saopštenju.

"Ovaj postupak mora odmah biti zaustavljen", naglasio je Keceli, ističući potrebu da se izraelski zločini jasno definiraju kako bi se spriječilo dalje kršenje međunarodnog prava.

“U tom smislu, nije dovoljno da međunarodna zajednica okupacione aktivnosti na Zapadnoj obali naziva 'ilegalnim naseljima'. Ono što je u pitanju je nasilna konfiskacija teritorija koji legalno pripada palestinskom narodu od strane Izraela”, navodi se.

Vrhovno vijeće za planiranje Izraela odobrilo je u srijedu planove za izgradnju 3.500 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Novi domovi biće izgrađeni u naseljima Ma'ale Adumim, Efrat i Kedar na Zapadnoj obali.

"Država Izrael će nastaviti da raste i razvija se u svim oblastima, a naselja će također nastaviti da rastu, napreduju i cvjetaju", rekao je ministar finansija Bezalel Smotrich u saopštenju.

"Ove godine smo uradili mnogo toga za naselja. Uz odobrenje stambenih jedinica, promovišemo seriju naselja, premjera zemljišta, sigurnosti, puteva i drugih najava u Judeji i Samariji (Zapadna obala) u neviđenim razmjerima“, dodao je.

Prema palestinskim izvorima, oko 725.000 doseljenika živi u 176 jevrejskih naselja i 186 mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnima.

TRT Balkan / agencije