Direktor Centra za robotiku i umjetnu inteligenciju (ROMER) na METU kaže da ukoliko bi pčele nestale, cijeli ekosistem bi bio suočen s prijetnjom kolapsa.         Foto: AA

Bliskoistočni tehnički univerzitet u Turkiye (METU) dobilo je nagradu za razvoj "robot pčela" koje mogu hraniti svoje stvarne pandane koji su širom svijeta pod prijetnjom izumiranja, i sistem koji omogućava nadzor košnica pomoću umjetne inteligencije.

METU-ov "Roboroyale projekt" izabran je kao jedan od dva najbolja projekta od ukupno 13, u petak za nagradu Edge of Government na Svjetskom summitu vlada koji se održavao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Trodnevni summit, koji je održan prošle sedmice, okupio je 25 svjetskih lidera i državnika.

Govoreći za Anadoliju, Erol Sahin, direktor Centra za robotiku i umjetnu inteligenciju (ROMER) na METU, rekao je da je projekat prije dvije godine pokrenuo međunarodni konzorcij koji čine METU-ROMER, Univerzitet u Durhamu, Češki tehnički univerzitet i Univerzitet u Grazu s istraživačkim i razvojnim timom od 20 osoba.

Sahin je rekao da bi, ukoliko bi pčele nestale, cijeli ekosistem bio suočen s prijetnjom kolapsa.

"S ovim projektom želimo razviti košnice nove generacije opremljene najnovijim tehnologijama", rekao je.

Održavanje košnice

"Kao dio projekta, razvili smo sistem baziran na umjetnoj inteligenciji koji može nadzirati unutrašnjost košnice neprekidno, 24 sata dnevno. To nam omogućava da pratimo zdravlje pčela unutar košnice, uključujući i maticu pčela," napomenuo je Sahin.

"Pored toga, razvili smo prvi prototip mikro-robot pčela koji imitiraju radne pčele i mogu vanjski hraniti i kontrolisati maticu pčela. S ovim mikrorobot pčelama, uspjeli smo hraniti maticu pčela," rekao je.

"Robot pčele također služe matici pčela. Naš cilj je konačno imati robote koji će čistiti, hraniti i održavati košnicu," rekao je Sahin.

Rekao je da je s ovim sistemima cilj održavati, pa čak i poboljšavati ukupno zdravlje košnice.

TRT Balkan