U prijavi se navodi da Netanyahu masakrira sve ljude u Gazi, uključujući bebe, djecu, žene i civile, kako bi ostvario zamišljenu mapu cionističke strukture.     Foto: AA

Bivši zastupnik turskog parlamenta iz reda vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) Metin Kulunk i advokati Mucahit Birinci i Burak Bekiroglu predali su turskom državnom Tužilaštvu u Istanbulu tužbu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a tužba je potom proslijeđena nadležnom odjelu Ministarstva pravde Republike Turkiye radi prosljeđivanja Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu.

U skladu sa zakonskom regulativom, Glavno javno tužilaštvo u Istanbulu je obradilo krivičnu prijavu i uputilo je Generalnoj upravi za vanjske poslove i Evropsku uniju Ministarstva pravde Turkiye.

Neimenovani izvor javlja da su i brojni građani od početka izraelskih napada na Gazu podnijeli više tužbi protiv izraelskog premijera Netanyahua i da su sve po proceduri upućene nadležnom odjelu Ministarstva pravde.

U prijavi koju su Kulunk, Birinci i Bekiroglu podnijeli Glavnom javnom tužilaštvu Istanbula za upućivanje Međunarodnom krivičnom sudu, Netanyahu se tereti da je pred očima svjetske javnosti počinio ratne zločine, zločin genocida i zločin protiv čovječnosti.

U prijavi se navodi da Netanyahu masakrira sve ljude u Gazi, uključujući bebe, djecu, žene i civile, kako bi ostvario zamišljenu mapu cionističke strukture.

"Prilikom činjenja ovih zločina izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne ustručava se da koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravnim tekovinama", navodi se u krivičnoj prijavi.

Navedeno je i da bi Netanyahuu i njegovim saradnicima trebao suditi Međunarodni krivični sud u okviru međunarodnih krivičnih normi.

"Ovo je od suštinskog značaja za povjerenje čovječanstva u pravo i sprečavanja percepcije nekažnjivosti. U suprotnom, ćutanje o svim ovim događajima narušiće vjeru čovječanstva u pravo i Međunarodni krivični sud. To bi bacilo sjenu na nepristrasnost suda", navodi se u prijavi.

TRT Balkan / agencije