Stručnjaci naglašavaju da je ruska automobilska industrija gotovo stala otkad je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.     Foto: Reuters

Iz lista Vedemosti, pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat s namjerama kompanije, kažu da će Volkswagen finalizirati svoje planove za postrojenje do kraja godine.

Volkswagen je u martu najavio da će proizvodnja na lokacijama u Kalugi i Nižnjem Novgorodu biti obustavljena do daljnjeg zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, a izvoz vozila u Rusiju će odmah biti zaustavljen.

Vedemosti je citirao svoj izvor koji je rekao da bi fabriku u Kalugi mogao kupiti kazahstanski Asia Auto, koji se nalazi u istočnom gradu Oskemenu. Ta fabrika ima licencu za proizvodnju i Volkswagen i Škoda automobila, navodi list.

Volkswagen zapošljava blizu 4.200 radnika u fabrici u Kalugi, koja je u njenom direktnom vlasništvu. Također ima ugovor o sklapanju nekoliko svojih modela u pogonu u Nižnjem Novgorodu, u vlasništvu Grupe GAZ.

Početkom jula, ruski sindikat je rekao da će Volkswagen zatvoriti fabriku u Nižnjem Novgorodu i premjestiti opremu u Kalugu. Tada je kompanija odbila da komentariše tu tvrdnju.

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 82% u junu u odnosu na godinu ranije, što je odraz sankcija koje su pogodile nabavku dijelova, rastuće cijene koje su štetile potražnji i egzodus stranih proizvođača automobila.

Stručnjaci naglašavaju da je ruska automobilska industrija gotovo stala otkad je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.

Reuters