Inicijativa pokrenuta od šefice delegacije Narodne partije Austrije u EP Angelike Vinzig, koja je ujedno i glavni pregovarač za produženje besplatnog rominga u EU.      Foto: Getty Images

„Posebno sada je važno da sve koji dijele naše evropske vrijednosti okupimo pod jednim krovom“, navodi se u pismu.

Inicijativa je pokrenuta od šefice delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Angelike Vinzig, koja je ujedno i glavni pregovarač za produženje besplatnog rominga u EU.

Vinzig je, u izjavi agenciji APA, naglasila da vještačke granice na tržištu telekomunikacije moraju biti ukinute, a važan korak na putu ka tome vodi preko proširenja besplatnog rominga na zemlje Balkana.

„Okončanje neopravdane naplate visoke cijene za telefonske razgovore i mobilno korištenje interneta za građane Balkana u EU, i obratno, važan je korak kako bi se dodatno približili ljudi i povećala konkurentnost mobilnih operatera“, objasnila je ona.

U pismu zastupnici ističu da podržavaju uključenje Ukrajine u zonu besplatnog rominga EU, kao i da fokus treba usmjeriti na zemlje Balkana.

„Države Zapadnog Balkana su dokazale da su pouzdani partneri EU. Preporukom Evropske komisije 12. oktobra da se BiH dodijeli status kandidata, preduzet je još jedan korak od više milja u oblasti politike širenja Evropske unije“, navodi se u pismu.

Zastupnici navode da je jasno da će pristupni pregovori s državama regiona trajati još neko vrijeme i da bi ukidanjem naplate rominga mogao biti već sada preduzet važan korak koji bi omogućio približavanje Balkana EU.

Evropska komisija je pozvana da što prije napravi mapu puta za ostvarenje ovog zahtjeva.

Tanjug