Poznata kao "Centennial Light", remek djelo promjera osam centimetara, koje je ručno izradio Adolphe Chaillet.      Foto: AA

Čuvena sijalica neprekidno osvjetljava vatrogasnu stanicu u Livermoru u Kaliforniji, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), od 1901. godine, što je čini najdugotrajnijom sijalicom na svijetu.

Poznata kao "Centennial Light", remek djelo promjera osam centimetara, koje je ručno izradio Adolphe Chaillet, osnivač Shelby Electric Company 1890-ih, uz minimalne prekide obasjava svoju okolinu duže od stoljeća.

Lampa sa žarnom niti je zauzela svoje mjesto u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda kao najdugotrajnija sijalica i može se pratiti u prenosu uživo zahvaljujući kamerama postavljenim na mjestu gdje se nalazi, u vatrogasnoj stanici.

Zanimljivo je da je njena žarna nit potamnila samo dva puta u svoje 122 godine. Prvi put je to bilo 1976. godine kada se vatrogasni dom preselio na novu lokaciju, što je izazvalo privremeni prekid rada, odnosno gašenje.

Sijalicu je vatrogasnoj službi 1901. godine donirao Dennis Bernal, vlasnik kompanije "Livermore Power and Water".     Foto: AA

Drugi put do prekida je došlo 20. maja 2013. godine, kada je sijalica nakratko prestala sa radom. Međutim, nakon istrage sljedećeg dana, otkriveno je da uzrok ove trenutne pauze nije sama sijalica, već manji kvar u napajanju.

Deborah Katz, naučnica koja je sprovela opsežna istraživanja na sijalici 2008.-2009. godine, otkrila je da je nit unutar sijalice, vjerovatno napravljena od ugljika, osam puta deblja od onih u modernim sijalicama i da ima poluprovodljivu strukturu.

U intervjuu za Anadoliju, Tom Bramell, zamjenik vatrogasnog šefa u penziji koji brine o sijalici skoro pola stoljeća, objasnio je da ju je vatrogasnoj službi 1901. godine donirao Dennis Bernal, vlasnik kompanije "Livermore Power and Water".

"Godine 1976. tu sijalicu smo premjestili u novu vatrogasnu stanicu koja je u to vrijeme bila novo sjedište i tamo je trenutno i tu je ostala od 1976. Ovo je samo sijalica od 60 vati", rekao je Bramell.

Iako je penzionisan prije dvije decenije, Bramell nastavlja da dijeli svoje znanje i strast prema sijalici.

"Bio sam tu oko sijalice 50 godina i razgovarao sam sa ljudima iz cijelog svijeta. "Niko to (sijalicu) još nije uspio shvatiti", rekao je Bramell.

TRT Balkan / agencije