Naglasili su posvećenost ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformskim procesima ka evropskom putu zemlje.     Foto: AA

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su danas saveznu ministricu Republike Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinu Edtstadler.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU-u, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU-om.

Naglasili su posvećenost ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformskim procesima ka evropskom putu zemlje.

Razgovarano je o daljem unapređenju veoma dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Austrije, posebno ekonomske i trgovinske saradnje.

Istaknuto je da je na ekonomskom planu Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, i investicionih partnera u Bosni i Hercegovini i izraženo je uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unapređivana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodaje se kako je razgovarano o daljem sporazumnom reguliranju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Istaknuta je opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje i učešće u regionalnim inicijativama.

"U tom smislu, austrijska ministrica je izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina biti aktivno uključena u koordinaciju prioriteta i programa predsjedavanja Strategijom EU-a za dunavsku regiju EUSDR, shvaćajući to kao način podrške integracionim procesima Bosne i Hercegovine, jer Bosna i Hercegovina od Austrije preuzima predsjedavanje u maju 2025. godine", navodi se u saopćenju.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Austriji na sveukupnoj bilateralnoj i multilateralnoj pomoći koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

TRT Balkan / agencije