Festival je u proteklih 16 godina ugostio više od stotinu ansambala iz svih krajeva sveta.        Foto: AA

Defileom folklornih ansambala iz osam zemalja sa tri kontinenta Obrenovićevom ulicom u centru Niša počeo je 16. Međunarodni studentski festival folklora koji traje do 20. jula.

Prolaznici kroz glavnu gradsku pešaćku ulicu uživali su u šarenilu narodnih nošnji, zvukovima različitih muzičkih instrumenata i plesnim pokretima folkloraca iz Grčke, Kolumbije, Nemačke, Poljske, Češke, Čilea, Turkiye i Srbije.

Ansambli su se tokom defilea više puta zaustavljali da bi pokazali segmente dobro uvežbanih koreografija, kao uvertiru za večerašnji veliki koncert na Letnjoj pozornici u 20:30.

Organizatori festivala, na kom učestvuje dve stotine deset inostranih i dvadesetak domaćih izvođača, su Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl “Oro” SKC Niš.

„Širimo kulturni turizam, odnosno kulturnu baštinu, odnosno nasleđe. Pružamo priliku svim državama koje se prijave na konkurs da prikažu šta to imaju“, kaže direktor Studentskog kulturnog centra Niš Predrag Jelenković.

Ove godine učesnici će se predstaviti i prezentacijom znamenitosti svojih država.

„Trećeg dana festivala održaćemo okrugli sto na kom će svaka država predstaviti kultuno nasleđe koje je pod UNESCO zaštitom, tako da ćemo imati i naučni deo“, dodaje Jelenković.

U ponedeljak, utorak i sredu ansambli će, osim u Nišu, nastupati i u mestima mreže grada i opština folklora - Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu.

Još jedan defile Obrenovićevom zakazan je poslednjeg festivalskog dana u 19 sati, posle čega sledi svečano zatvaranje još jednim zajedničkim koncertom na Letnjoj pozornici.

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan, a na otvaranju i zatvaranju posetioci mogu ostaviti dobrotvorni prilog Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.

Festival je u proteklih 16 godina ugostio više od stotinu ansambala iz svih krajeva sveta.

Kako kažu organizatori, na Svetskom kongresu CIOFF 2021. godine u Budimpešti odlučeno je da ovaj festival bude proglašen za CIOFF International Festival, što je najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora i prvi u Srbiji sa tim rangom.

TRT Balkan / agencije