Jedan od zahtjeva poljoprivrednika je da se navedena davanja ponovno oslobode oporezivanja.       Foto: Reuters

Poljoprivredne organizacije i savezi u Sloveniji najavili su za 19. mart održavanje protesta nezadovoljni pregovorima s Vladom.

Poljoprivredne organizacije iznijet će detalje protesta za koji predviđaju da će se održati 19. marta. Protest je najavljen zbog presporog napredovanja pregovora s predstavnicima vlasti.

U februaru je diljem Slovenije održano nekoliko protestnih skupova na kojima su poljoprivrednici skrenuli pažnju na stanje u poljoprivredi, ističući niz zahtjeva vladajućoj politici, uključujući zaštitu poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje oporezivanja plaćanja za površine s ograničenim faktorima za poljoprivrednu djelatnost (OMD plaćanja) i smanjenje birokratije.

Krajem februara Seljačko gospodarska zbornica Slovenije (KGZS), Sindikat poljoprivrednika Slovenije, Slovenski zadružni savez, Slovenski seljački savez, Savez slovenske seoske omladine i Savez gorskih i planinskih seljaka Slovenije najavio je protest zbog nezadovoljstva napretkom pregovora.

Nakon tadašnjih pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i financija nisu dobili konkretnu garanciju o oporezivanju plaćanja za površine s ograničenim faktorima za poljoprivrednu djelatnost.

Jedan od zahtjeva poljoprivrednika je da se navedena davanja ponovno oslobode oporezivanja. Kako bi se riješio ovaj problem, dva ministarstva najavila su formiranje međuresorne radne grupe, u kojoj će biti i predstavnici poljoprivrednih organizacija, te analizu metodologije utvrđivanja katastarskog prihoda i plaćanja OMD-a, što bi bila osnova za eventualne izmjene postojećem poreznom tretmanu OMD plaćanja.

TRT Balkan / agencije